Χριστουγεννιάτικο ράλι στην Wall Street - Προς την 8η σερί εβδομάδα κερδών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστουγεννιάτικο ράλι στην Wall Street - Προς την 8η σερί εβδομάδα κερδών
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,16% στις 37.464 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,39% στις 4.765 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,40% στις 15.023 μονάδες.

Tελευταία ενημέρωση 20:41

O Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα στην Wall Street και την Παρασκευή, καθώς τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού και τον αγαπημένο δείκτη της Fed είναι θετικά, με τους επενδυτές να προσδοκούν την επίτευξη της όγδοης συνεχόμενης εβδομάδας κερδών και την παράταση του χριστουγεννιάτικου ράλι αισίως μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,12% στις 37.448 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,36% στις 4.763 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,41% στις 15.024 μονάδες. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες βαδίζουν προς ένα «καταπράσινο» δίμηνο (8x8 εβδομάδες). Εάν τελικά αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει για τον S&P 500 από το 2017 και για τον Dow από το 2019. Ειδικότερα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq σκαρφαλώνει 1%, ο S&P 500 είναι στο +0,58% και ο Dow στο +0,27%.

«Βασικά, η τάση που καταγράφεται τώρα στις μετοχές, είναι φίλη μας. Αυτή τη στιγμή, η δυναμική είναι ανοδική, ενώ τόσο στην μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αρέσει πολύ η χαλάρωση από τη Fed», εκτιμά ο Τζον Σπαλανζάνι, της Miller Value Partners. Στα ταμπλό, η μετοχή της Nike κατρακυλά 11% μετά την ανακοίνωση πως θα μειώσει τις θέσεις εργασίας, ως απάντηση στις μειωμένες πωλήσεις. Η Nike ανέφερε ότι θα προβεί σε μείωση κόστους ύψους ως και 2 δισ. δολαρίων, απολύοντας εργαζομένους και απλοποιώντας τη σειρά προϊόντων της εταιρείας αθλητικών ειδών εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών πωλήσεων.

Mάκρο

Στο «πεδίο» των «μάκρο» ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Noέμβριο με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά και έναντι των προβλέψεων. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE που συνιστά τον «αγαπημένο» δείκτη της Fed για την μέτρηση του πληθωρισμού ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Noέμβριο, έναντι 3% τον Οκτώβριο, που αποτελεί την χαμηλότερη άνοδο από το 2021. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,8%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε 0,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος, όπως είχε παραμείνει και τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση από 3,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση, όπως και τον προηγούμενο μήνα, έναντι προβλέψεων 0,3%.

Παράλληλα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών -που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, όπως αεροπλάνα και συσκευές- αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση 2% που έδωσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Πρόκειται για το πιο θετικό πρόσημο από τον Ιούλιο του 2020. Τον Οκτώβριο είχε καταγραφεί πτώση 5,1%. Εξαιρουμένης της απότομης αύξησης των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν μόνο κατά 0,5%. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί και η άμυνα, οι νέες παραγγελίες στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 6,5%. Οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 0,8% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,6% τον Οκτώβριο. Ο αριθμός παραλείπει την άμυνα και τις μεταφορές και αποτελεί ένδειξη για ευρύτερες επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι αποστολές βασικών αγαθών, που συνυπολογίζονται στο ΑΕΠ, υποχώρησαν 0,1% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Επίσης, «βουτιά» σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, καθώς τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων επηρέασαν τους αγοραστές. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,2% σε ετήσιο ρυθμό 590.000 τον Νοέμβριο, από 672.000 αναθεωρημένες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή. Ο αριθμός προσαρμόζεται εποχιακά και αναφέρεται στο πόσα σπίτια θα χτίζονταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, εάν οι κατασκευαστές συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 4% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση για πτώση 5,6%.

Ακόμη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έκλεισε το 2023 σε υψηλό πέντε μηνών, σε μία καλή ένδειξη για την οικονομία καθώς έρχεται το νέο έτος. Η τελική μέτρηση της σχετικής έρευνας αυξήθηκε στο 69,7 από 69,4 νωρίτερα μέσα στο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η έρευνα καταναλωτικού κλίματος αποκαλύπτει πώς αισθάνονται οι Αμερικανοί για τα οικονομικά του, καθώς και για την ευρύτερη οικονομία. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε υποχωρήσει για τέσσερις συνεχόμενους μήνες πριν ανακάμψει τον τελευταίο μήνα του έτους.

Εμπορεύματα

Στο μέτωπο των commodities, κέρδη κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.066,7 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι υποχώρησε 0,4% στα 24,30 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κέρδισε κατά 0,6% στα 969,18 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1.215,99 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά ολοκλήρωσε την εβδομάδα το πετρέλαιο παρά τις απώλειες που κατέγραψαν οι τιμές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η Αγκόλα ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή μετά την αποχώρησή της από τον OPEC. Ώθηση στον «μαύρο χρυσό» έδωσαν οι θετικές οικονομικές ειδήσεις στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες ότι οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα αυξήσουν το κόστος εφοδιασμού. Υπό αυτό το πρίσμα, το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου απώλεσε 0,4% στα 79,07 δολάρια το βαρέλι, αλλά σε επίπεδο εβδομάδα σημείωσε κέρδη 3,3%. Στο ίδιο μήκος κύματος και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου που διολίσθησε 0,5% στα 73,56 δολάρια το βαρέλι σήμερα, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 2,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Eurostar προσθέτει δρομολόγια τρένων μετά την απεργία στη σήραγγα της Μάγχης

Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για το IRC στο Ελληνικό από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock

Norse Atlantic Airways: Ξεκινά τις πωλήσεις εισιτηρίων για Αθήνα - Νέα Υόρκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider