Τέταρτο ανοδικό σερί στη Wall Street – Το τρίτο υψηλότερο κλείσιμο για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέταρτο ανοδικό σερί στη Wall Street – Το τρίτο υψηλότερο κλείσιμο για τον Dow Jones
Ενισχύεται το θετικό momentum στην αμερικανική αγορά. «Βουτιά» 12% για την Oracle.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε για τέταρτη διαδοχική ημέρα η Wall Street μετά από έξι εβδομάδες κερδών, ενισχύοντας το θετικό momentum της περιόδου, με τον Dow Jones να τερματίζει τις συναλλαγές στο τρίτο υψηλότερο σημείο στην ιστορία του.

Στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» βρέθηκαν, ως αναμενόταν, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ενώ αναζητούνται περαιτέρω σημάδια για την πορεία των επιτοκίων στην διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve που ξεκίνησε σήμερα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 173 μονάδες ή 0,48% στις 36.577 μονάδες, μια ανάσα δηλαδή από το ρεκόρ των 36.799 μονάδων που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2022, ο ευρύτερος S&P σημείωσε άνοδο της τάξης των 20 μονάδων ή 0,45% στις 4.643 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 100 μονάδων ή 0,7% στις 14.533 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P έχει κερδίσει πάνω από 12% από το ανοδικό σερί 6 εβδομάδων.

Στους χαμένους της ημέρας, η μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα Oracle που σημείωσε βουτιά σχεδόν 12% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα β’ τριμήνου, αφού τα έσοδά της δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,50 δισ. δολ. ή 89 cents ανά μετοχή για το β' τρίμηνο του έτους από 1,74 δισ. δολ. ή 63 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Μάκρο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο κατέγραψε ήπια επιβράδυνση σε ετήσια βάση, αν και σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης ήταν πάνω από τις προβλέψεις, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν δίνοντας ελπίδα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σε τροχιά καθόδου. Όπως δηλώνουν αρκετοί αναλυτές, τα στοιχεία είναι κάπου ανάμεσα στο καλό και στο κακό, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα συμπεράσματα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη, τον Νοέμβριο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1%, πάνω από τις προβλέψεις, σε δωδεκάμηνη βάση η άνοδος του δείκτη τιμών επιβραδύνθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο από 3,2% πριν.

Όσον αφορά στον δομικό πληθωρισμό, δηλαδή ο γενικός δείκτης μείον τρόφιμα & ενέργεια γνώρισε αύξηση 0,3% τον Νοέμβριο ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε αμετάβλητος στο 4%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones, οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια αύξηση του πληθωρισμού 3,1%, ενώ σε μηνιαία βάση πως θα παραμείνει αμετάβλητος.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, πλέον υπάρχει πιθανότητα 46,5% η Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 60%. Πλέον, η αγορά βλέπει αυτή τη μείωση να λαμβάνει χώρα στη συνεδρίαση του Μαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μάζεψε» τα κέρδη ο χρυσός μετά τον πληθωρισμό

Πετρέλαιο: «Βουτιά» σχεδόν 4% κάτω από τα 70 δολάρια λόγω... πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider