Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδική ώθηση μετά τις δηλώσεις Πάουελ
Τον προηγούμενο μήνα, ο Dow Jones κέρδισε 8,8%, ενώ S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 8,9% και 10,7% αντίστοιχα.

Τελευταία ενημέρωση: 21:52

Μετά τον «δυνατό» Νοέμβριο που βρήκε τον Dow Jones να σκαρφαλώνει κατά 8,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, παίρνοντας ώθηση από τα σημάδια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το τέλος του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, σήμερα την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου οι δείκτες παρουσιάζουν ανοδική εικόνα.

Λίγο νωρίτερα οι αναλυτές άκουσαν τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ να διαψεύδει τις προσδοκίες της αγοράς για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού». Παρά την θετική έως τώρα έκβαση στην μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας είπε ότι η FOMC σχεδιάζει να «διατηρήσει την πολιτική περιοριστική» έως ότου οι αξιωματούχοι πειστούν ότι ο πληθωρισμός προσεγγίσει σταθερά στο 2%.

Στο ταμπλό ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,75% στις 36.221 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,51% στις 4.591 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στο +0,40% στις 14.283 μονάδες. Χθες ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 1,4% στις 35.933 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του έτους που είχε καταγράψει τον Αύγουστο.

Συνολικά τον Νοέμβριο, οι S&P και Nasdaq κατέγραψαν ράλι 8,9% και 10,7% αντίστοιχα σημειώνοντας τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις τους από τον Ιούλιο του 2022.

«Όλοι είναι πολύ χαρούμενοι και είναι η ώρα είτε για μία διόρθωση ή για ένα είδος υποχώρησης καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά» σύμφωνα με τον Chris Harvey της Wells Fargo.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου μετά την συμφωνία των χωρών του OPEC+ να προχωρήσουν σε εθελοντικές, μεμονωμένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το 2024, συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι πλέον οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν. Χθες πάντως το πετρέλαιο έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, διαγράφοντας τα αρχικά του κέρδη.

Όσο αφορά την αμερικανική οικονομία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι βλέπει μια καλή πιθανότητα να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, χωρίς να αυξηθεί πολύ το ποσοστό ανεργίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι Fed δεν θα χρειαστεί να πιέσει τόσο πολύ την οικονομία για τη μείωση του πληθωρισμού όσο είχε κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου οι τιμές είχαν φύγει εκτός ελέγχου και η αμερικανική οικονομία δεν θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Επίσης, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs τοποθετούν την πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο δεύτερο τρίμηνο, νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, αφού τοποθετούσαν την κίνηση να λαμβάνει χώρα στο τρίτο τρίμηνο.

Επιχειρήσεις

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας τον Νοέμβριο, καθώς η αυξανόμενη αισιοδοξία για μόνιμη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG (πρώην Refinitiv), «πρωταθλήτρια» στην αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας τον Νοέμβριο (+14,9%) αναδείχθηκε η Nvidia, με την εταιρεία να πιάνει κεφαλαιοποίηση τα 1,15 τρισ. δολάρια, ενώ στην πρώτη θέση της λίστας με τις εταιρείες με το μεγαλύτερο market cap παραμένει η Apple με 2,95 τρισ. δολάρια και αύξηση 11,2%.

Από κοντά ακολουθεί και η Microsoft, καθώς η κεφαλαιοποίησή της στα τέλη Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,8 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 12,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟPEC+: Συμφώνησε σε νέες περικοπές της παραγωγής - Αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Nvidia: Σε μία μόνο χώρα χρωστάει το 15% των κερδών της

Goldman Sachs: Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider