«Καταπράσινος» Νοέμβριος στην Wall Street: Ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο του 2022 για Dow Jones και S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καταπράσινος» Νοέμβριος στην Wall Street: Ο καλύτερος μήνας από τον Ιούλιο του 2022 για Dow Jones και S&P 500
Σε υψηλά έτους το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από κέρδη άνω του 8% τον Νοέμβριο. Περιθώριο περαιτέρω ανόδου, βλέπουν οι αναλυτές.

Εντυπωσιακό ράλι άνω των 500 μονάδων σημείωσε την Πέμπτη ο Dow Jones αναρριχόμενος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, με το αμερικάνικο χρηματιστήριο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του Νοεμβρίου με ισχυρά κέρδη άνω του 8%, με ώθηση από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Περιθώριο περαιτέρω ανόδου, βλέπουν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 508 μονάδες ή 1,4% στις 35.933 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του έτους που είχε καταγράψει τον Αύγουστο. Ο ευρύτερος S&P ενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ αντίθετα μικρές απώλειες της τάξης του 0,2% κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq που είχε ηγηθεί της ανόδου κατά την διάρκεια του μήνα, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους.

Σε επίπεδο μήνα, οι Dow Jones και S&P αποχαιρετούν τον Νοέμβριο με κέρδη άνω του 8%, ενώ ο Nasdaq έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 10%.

«Πολλά από αυτά που είδαμε τον Νοέμβριο είναι απλώς μια συνειδητοποίηση ότι η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, ότι οι καταναλωτές είναι ανθεκτικοί και η Fed βρίσκεται σε αναμονή», δήλωσε ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance, ενώ πρόσθεσε: «Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι το τέλος του έτους - που είναι το πιθανότερό μας σενάριο - πιστεύουμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά».

Μάκρο

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Και οι δύο αριθμοί ευθυγραμμίζονται με τη συναινετική πρόβλεψη του Dow Jones. Αυτό δίνει πιθανώς μεγαλύτερο κίνητρο στην Fed, για να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και ίσως να αρχίσει να τα μειώνει το 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη.Ο γενικός πληθωρισμός ήταν σταθερός για τον μήνα και σε ρυθμό 3% για το δωδεκάμηνο.

Όσο αφορά τις αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυτές αυξήθηκαν κατά 7.000 σε 218.000, την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν κατά 11.000 σε 220.000.

Χθες έγινε γνωστό πως η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ακόμη πιο ισχυρό ρυθμό από ό,τι είχε ανακοινωθεί κατά το τρίτο τρίμηνο, προϊόν καλύτερων από το αναμενόμενο επιχειρηματικών επενδύσεων και ισχυρότερων κρατικών δαπανών, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν επιταχύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%,σύμφωνα με τη αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου.

Εμπορεύματα

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε την Πέμπτη το πετρέλαιο, διαγράφοντας τα αρχικά του κέρδη, εν μέσω των προβληματισμών που προκάλεσε η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να δεσμευτούν σε εθελοντικές, μεμονωμένες περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το 2024. Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI και παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,9 δολάρια ή 2,44% κλείνοντας στα 75,96 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το συμβόλαιο Brent έχασε 25 σεντς ή 0,25% στα 82,85 δολάρια το βαρέλι.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε σήμερα ο χρυσός μετά από τετραήμερο ανοδικό σερί. Απώλειες που δεν του στέρησαν, ωστόσο, άλλον έναν κερδοφόρο μήνα, μετά τον ισχυρό Οκτώβριο, καθώς το πολύτιμο μέταλλο αποχαιρετά τον Νοέμβριο πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων η ουγκιά, με ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες από την υποχώρηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και την αποδυνάμωση του δολαρίου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε σήμερα κατά 9 δολάρια ή 0,44% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Σε επίπεδο μήνα, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε άνοδο 52,9 δολάρια η ουγκιά ή 2,66% στα 2.038,10 δολάρια, ενώ αθροιστικά στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 190 δολάρια ή 10,28%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη διμηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider