Χρηματιστήριο: Ανοδικό 3x3 με οδηγό ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίο - Lamda

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδικό 3x3 με οδηγό ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίο - Lamda
Αγοραστές σε Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς και Lamda. Stock picking με φόντο τις 1.241 μονάδες. Πλώρη για year end rally.

«Στάση για ανάσες» και επιλεκτικό ενδιαφέρον σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποαπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο, με την όποια προσφορά προέκυπτε, να καλύπτεται άμεσα.

Η αγορά έδειξε να μαζεύει δυνάμεις σήμερα για την υπέρβαση των 1.241 και 1.260 μονάδων με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει υψηλότερη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Όπως προανέφερε το insider.gr το ΧΑ ξεμπλόκαρε χθες μετά από εβδομάδες επενδυτικής ανομβρίας και σε μια γεμάτη από κάθε άποψη συνεδρίαση αρχίζει να βλέπει υψηλότερα, τη στιγμή που αρκετοί αναλυτές βλέπουν και νέα πολυετή υψηλά και year end rally! Ήδη το ράλι έχει αρχίσει στις διεθνείς αγορές και πιθανότατα θα ενταθεί από την επόμενη εβδομάδα βαδίζοντας προς τον Δεκέμβριο, με το ΧΑ να ακολουθεί!

Το σήμα δόθηκε αρχικώς από την Alpha Bank με την άκρως επιτυχημένη και πολυεπίπεδη συμφωνία με την UniCredit και τώρα από την Εθνική που έσπασε τα κοντέρ, καλύπτοντας σε χρόνο ρεκόρ τη δημόσια προσφορά, με τα επίπεδα υπερκάλυψης να ξεπερνούν τις 6 φορές, ξεκλείδωσαν τη διαμόρφωση τάσης, καθώς η υπέρβαση των 1.240 μονάδων θα δώσει άνετα μια κίνηση προς τις 1.260 με φόντο τις 1.300 μονάδες.

Όπως αναφέρει το insider.gr πανηγυρική υποδοχή επεφύλαξαν οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος στη χθεσινή έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το «πακέτο» του 40,39% μετοχών της ΕΤΕ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του book building έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ, με το ζητούμενο ποσό του 1 δισ. ευρώ να έχει καλυφθεί ήδη μέσα στα πρώτα 15 – 20 λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου.

Η πρωτοφανής ζήτηση για μετοχές της Εθνικής προδιαγράφει ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει και το επιπλέον ποσοστό 1,99% που έχει περιθώριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενημερωτικό Δελτίο, μεταβιβάζοντας σε επενδυτές σχεδόν το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Η τόσο ισχυρή ζήτηση δε, αναμένεται να διαμορφώσει την τιμή διάθεσης πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ) και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο μικρότερο discount φέτος στην Ευρώπη. Και αυτά, με την μεγαλύτερη «σφραγίδα επιτυχίας» που δεν είναι άλλη από την ποιότητα των νέων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, στις 1.325 μονάδες τοποθετεί τον «πήχη» για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Goldman Sachs για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με την εγχώρια αγορά να διαθέτει μία εκ των υψηλότερων μερισματικών αποδόσεων μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για το Χρηματιστήριο διαμορφώνεται στο 6,8x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (7x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus από την άλλη, να αναμένει μηδενικά επίπεδα ανάπτυξης (από τις ελάχιστες αγορές). Παράλληλα, η μερισματική απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% που είναι και από τα υψηλότερα επίπεδα, μετά την Κολομβία (9%), την Τσεχία (8%) και τη Χιλή (7%).

Από την άλλη, στo «Focus List» με τις κορυφαίες επιλογές μετοχών μεταξύ των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών (GEM Funds) προσθέτει τη μετοχή της Mytilineos, η Morgan Stanley, τονίζοντας πως αποτελεί ένα άκρως ελκυστικό «play» στο σκέλος του «Energy & Metals» (Ενέργεια και Μεταλλουργία).

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η Mytilineos προσφέρει ένα μοναδικό trifecta - ένα πολύπλευρο αναπτυξιακό μοντέλο στον τομέα της Ενέργειας, μια μοναδική δυναμική στον κλάδο του αλουμινίου και ένα υψηλό synergistic business model.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με απαιτητικά επίπεδα αποτιμήσεων, υποδεικνύουν ένα άκρως ελκυστικό risk - reward. H Morgan Stanley δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σταθερή δυναμική κερδοφορίας στον τομέα της Ενέργειας, την ελκυστική έκθεση της Mytilineos στο αλουμίνιο και τις προοπτικές για ένα περαιτέρω re - rating, έχοντας θέσει σύσταση «overweight» με τιμή στόχο στα 45 ευρώ.

Πιάνοντας το νήμα από την τελευταία, η Mytilineos ήταν μία εκ των οποίων έστειλε την αγορά υψηλότερα με νέα άνοδο 1,31% στα 35,46 ευρώ σχεδόν σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, έχοντας δώσει ισχυρό αγοραστικό σήμα τόσο με τη διάσπαση των ΚΜΟ 30 και 50 όσο και με το κροσάρισμα του MACD σε δίωρο και ημερήσιο γράφημα. Πλέον η μετοχή μπορεί εύκολα να αναρριχηθεί μέχρι τα 36,49 ευρώ (άνω άκρο του Kettler Channel) και τα 37 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο επίσης για την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,51% και τα 15,48 ευρώ, με τη Cenergy στο 2,21% και τα 6,93 ευρώ και τη Lamda στο 2,78% και τα 6,48 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,28% στις 1.238,76 μονάδες, με τον τζίρο στα 97,31 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 3.014,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα στις 1.015,24 μονάδες.

Στις τράπεζες νέα άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς με κέρδη 1,06% στα 3,062 ευρώ, βάζοντας πλώρη για νέα πολυετή υψηλά, με την Alpha Bank στο 0,54% και τα 1,4865 ευρώ, και τη Eurobank σταθερή στα 1,58 ευρώ. Ήπιο profit taking με υψηλό τζίρο αλλά και αγοραστές σε ΕΤΕ που έκλεισε στα 5,75 ευρώ, με πτώση 0,86%.

Κέρδη για ΕΕΕ στα 24,16 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο 0,52% και την ΕΧΑΕ στο 1,57% και τα 5,18 ευρώ. Πτώση από την άλλη και ισχυρό profit taking για ΜΟΗ στο -3,66% και τα 22,14 ευρώ, ενώ αρνητικά κινήθηκε και ο ΟΤΕ στο 0,78% και τα 12,80 ευρώ.

Ήπια διορθωτική κίνηση και κατοχύρωση κερδών σε Aegean (-1,19%) και Τιτάν (-0,52%).

Μαζεύτηκε η προσφορά σε Autohellas αλλά όχι και στην ElvalHalcor που παραμένει υπό πίεση κλείνοντας στο -1,97% και τα 1,688 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις 1.325 μονάδες «βλέπει» το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs

ΕΤΕ: Επενδυτική φρενίτιδα με προσφορές 6,2 δισ. ευρώ την πρώτη ημέρα του book building για τη διάθεση του 20% των μετοχών

Mytilineos: Στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider