Wall Street: «Παγωμάρα» και οριακές μεταβολές μετά το «χτύπημα» της Moody's

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Παγωμάρα» και οριακές μεταβολές μετά το «χτύπημα» της Moody's
Εν αναμονή των νεότερων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού αργότερα η αμερικανική αγορά.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Moody's να υποβαθμίσει την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητική» –από «σταθερή» το Σάββατο, ενώ η αμερικανική αγορά αναμένει τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 54 μονάδων ή 0,16% στις 34.337 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε ελαφρώς στις 4.411 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,08%. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδος, με τον δείκτη Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 0,22% στις 13.767 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, «άλμα» άνω του 4% σημείωσε η μετοχή της Boeing μετά το deal ύψους 52 δισ. δολαρίων με την Emirates για πώληση 95 αεροσκαφών. Ισχυρά κέρδη σχεδόν 7% και για τις μετοχές των DaVita, Insulet και Henry Schein.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με θετικό πρόσημο για δεύτερο διαδοχικό πενθήμερο, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 2,4%, ενώ Dow Jones και S&P έκλεισαν υψηλότερα κατά 0,7% και 1,3% αντίστοιχα.

Μάκρο

Στα «μάκρο» της ημέρας, στα 67 δισ. δολάρια μειώθηκε τον Οκτώβριο το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη μείωση στα 70 δισ. δολάρια.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τον αντίστοιχο μήνα του 2022 είχε διαμορφωθεί στα 88 δισ. δολάρια. Τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στα 403 δισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 470 δισ. δολάρια, από 406 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί καταναλωτές έκαναν «διάλειμμα» από τις δαπάνες τον Οκτώβριο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των καυσίμων, υποχώρησαν κατά 0,08%. Σύμφωνα με τα κοινά στοιχεία των CNBC και NRF, εξαιρώντας και τις δαπάνες για εστιατόρια, παράλληλα, ο σχετικός δείκτης περιορίστηκε κατά 0,03%, στην πρώτη κάμψη έπειτα από αρκετούς μήνες -δείγμα των επιπτώσεων της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στις καταναλωτικές δαπάνες. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μια οριακή μείωση σε μηνιαίο επίπεδο, κάτι το οποίο αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών της Wall Street.

Σε ετήσιο επίπεδο, πάντως, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,6%. Η μεγαλύτερη αδυναμία καταγράφηκε στις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και ειδών σπιτιού. Αντίθετα, τις καλύτερες επιδόσεις εμφάνισαν τα αθλητικά είδη, όπως και τα προϊόντα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο με βοήθεια από ΟΠΕΚ

Μικρή άνοδος για τον χρυσό - Στην περιοχή των 1.950 δολαρίων

Θετική έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές με... σινοαμερικανικό αέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider