Αντιμέτωπη με τη δυναμική επιστροφή του... συνδικαλισμού η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιμέτωπη με τη δυναμική επιστροφή του... συνδικαλισμού η Wall Street
Το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ κερδίζει δυναμική και οι αναφορές σε απεργίες και συνδικάτα είναι περισσότερες από ποτέ.

Αναλύοντας δεδομένα των τελευταίων δύο δεκαετιών, αποκαλύφθηκε πως τα στελέχη και οι αναλυτές του S&P 500, μίλησαν για τα συνδικάτα και τις προσπάθειές τους για αύξηση μισθών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος.

Η μελέτη του Bloomberg που ανέλυσε στοιχεία 81 εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το 16% του δείκτη έδειξε πως οι αναφορές σε συνδικάτα και συναφείς όρους, όπως οι απεργίες και οι συμβάσεις εργασίας, αυξήθηκαν σχεδόν 80% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και υπερτριπλασιάστηκαν από το 2021.

Πρωτόγνωρες αυξήσεις μισθών έφεραν οι απεργίες -Αυξημένο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων

Το εργατικό κίνημα της Αμερικής έδειξε φέτος πρωτόγνωρη δυναμική σε διάφορους κλάδους. Οι συνεχόμενες απεργίες και οι νίκες που έφεραν με την υπογραφή συμβάσεων είχαν ως αποτέλεσμα τις αυξήσεις ρεκόρ στους μισθούς ων εργαζομένων αλλά και το αυξημένο κατά δισεκατομμύρια κόστος για τις μεγάλες εταιρίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford Motor Co. και General Motors Co. μίλησαν για οικονομικό πλήγμα από την απεργία έξι εβδομάδων της United Auto Workers, που κόστισε στη Ford 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και στη GM 800 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά και στο Χόλιγουντ, οι ηθοποιοί τερμάτισαν την 118ήμερη απεργία τους, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με τα στούντιο, ακολουθώντας το παράδειγμα της απεργίας των σεναριογράφων μόλις ένα μήνα πριν.

Εταιρείες όπως η Paramount και η Netflix υπολόγισαν τον αντίκτυπο των απεργιών στα κέρδη τους με την Paramount να κάνει λόγο για απώλειες ύψους 60 εκατ. δολαρίων.

Γιατί οι απεργίες κλονίζουν τη Wall Street;

Μετά τις συμφωνίες για τη λήξη των απεργιών τα στελέχη των εταιριών ενημέρωσαν τους αναλυτές και τους επενδυτές για το τι σημαίνουν οι νέες συμφωνίες για το τελικό αποτέλεσμα και πώς σχεδιάζουν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος εργασίας.

Προτού η Caesars Entertainment καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του καζίνο του κολοσσού του Λας Βέγκας, Τόμας Ριγκ, ενημέρωσε τους αναλυτές αναφέροντας:

«Όταν καταλήξουμε σε συμφωνία για μια νέα σύμβαση, θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχουν δει οι υπάλληλοί μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Αυτό τους αξίζει και προβλέπεται από το επιχειρηματικό μας μοντέλο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι απανωτές απεργίες έπληξαν και πολλούς άλλους κλάδους. Στελέχη των σιδηροδρόμων των Union Pacific, Norfolk Southern και CSX δήλωσαν ότι η απεργία των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία σήμαινε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έστελναν λιγότερα οχήματα. Η Delta Air Lines Inc. ανέφερε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια μέσα και έξω από το Λος Άντζελες δέχθηκαν πλήγμα καθώς τα ταξίδια μειώθηκαν.

Παρόλο που οι βασικότερες απεργίες στο Ντιτρόιτ και το Χόλιγουντ έχουν τελειώσει, η Wall Street γνωρίζει πως θα έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο δυναμικό εργατικό κίνημα που ήδη σχεδιάζει τους επόμενους στόχους του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε η συμφωνία «μαμούθ» Emirates - Boeing: 95 αεροσκάφη έναντι 52 δισ. δολ.

Γερμανία: «Ακλόνητη» η θέση της κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ - «Θα καταστεί σαφής στον Ερντογάν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider