Δυναμική επιστροφή για την Wall Street με «οδηγό» την τεχνολογία - Δεύτερη εβδομάδα κερδών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμική επιστροφή για την Wall Street με «οδηγό» την τεχνολογία - Δεύτερη εβδομάδα κερδών
«Άλμα» 400 μονάδων για τον Dow Jones, με τον Nasdaq να «σκαρφαλώνει» 2%. Ισχυρές επιδόσεις και σε επίπεδο εβδομάδας για τους δείκτες.

Επανήλθε δυναμικά σε θετικό έδαφος η Wall Street, στο κλείσιμο της εβδομάδας (μετά από ένα σύντομο διάλειμμα), λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο και κατοχυρώνοντας δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στα «πράσινα».

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 391 μονάδες ή 1,15% στις 34.283 μονάδες, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 1,56% φθάνοντας στις 4.415 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να γνωρίζει «άλμα» 2% τερματίζοντας στις 13.798 μονάδες.

Οι δείκτες ανέκαμψαν μετά την πτώση της Πέμπτης που έβαλε τέλος στο στο μακροβιότερο (8ήμερο) ανοδικό σερί από το 2021 για τον S&P 500, αλλά και στο 9ήμερο ράλι του Nasdaq.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 0,7%, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,3% και ο Nasdaq βρέθηκε 2,4% υψηλότερα.

Αυτά, καθώς την Παρασκευή υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε πάνελ του ΔΝΤ, άφησε εκ νέου ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη η Fed να ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση, ούτως ώστε ούτε να «παραπλανηθεί» από κάποια καλά δεδομένα, αλλά ούτε και να οδηγηθεί σε «υπερβολική σύσφιξη».

Ο Πάουελ επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι «ικανοποιημένοι» με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά στη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά, προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο 2% με την πάροδο του χρόνου.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιxτής Αγοράς έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε μια τέτοια στάση» είπε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο CNBC, η επικεφαλής της Fed στο Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντάλι, στο ίδιο ύφος με τις χθεσινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει εάν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Τη στιγμή που οι αγορές ζητούν περισσότερη σαφήνεια, «η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η νομισματική πολιτική της Fed «βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο» και «τα νέα για τον πληθωρισμό ήταν αρκετά καλά» σημείωσε. «Δεν πρέπει να το αγνοήσουμε αυτό», είπε, συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη» και να δηλώσουμε ότι η Fed δεν χρειάζεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να επιστρέψει στον στόχο του 2%, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί νέα αύξηση των επιτοκίων.

«Είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο» τόνισε. «Θεωρώ ότι θα φθάσουμε στον στόχο του 2% χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα» συμπλήρωσε.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan σημείωσε πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα, «διολισθαίνοντας» στις 60,4 μονάδες από τις 63,8 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρέ πτωτικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο - Απώλειες 1,37% στην εβδομάδα

«Κόκκινο» κλείσιμο εβδομάδας για τις ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

Τρίτη πτωτική εβδομάδα για το πετρέλαιο με απώλειες 4%

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider