«Κόκκινο» κλείσιμο εβδομάδας για τις ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινο» κλείσιμο εβδομάδας για τις ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια
Σε «κόκκινο» έδαφος βρίσκει τις ευρωαγορές το κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές κάνουν focus στα τελευταία μηνύματα γύρω από τα επιτόκια.

Σε «κόκκινο» έδαφος βρίσκει τις ευρωαγορές το κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές κάνουν focus στα τελευταία μηνύματα γύρω από τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1% στις 443 μονάδες.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,28% στις 7.360 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,96% φθάνοντας στις 7.045 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε 0,77% χαμηλότερα στις 15.234 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,49% «διολισθαίνοντας» στις 28.504 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να πέφτει 0,34% στις 9.372 μονάδες.

Η μετοχή της Diageo κατέγραψε «βουτιά» 12% μετά την προειδοποίηση του βρετανικού «γίγαντα» για πιο αδύναμη ανάπτυξη των λειτουργικών κερδών το πρώτο εξάμηνο χρήσης, λόγω αδύναμων επιδόσεων στη Λατινική Αμερική.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις γύρω από την επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών - επηρεάστηκαν από τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη σε πάνελ του ΔΝΤ, άφησε εκ νέου ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη η Fed να ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση, ούτως ώστε ούτε να «παραπλανηθεί» από κάποια καλά δεδομένα, αλλά ούτε και να οδηγηθεί σε «υπερβολική σύσφιξη».

Ο Πάουελ επεσήμανε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve είναι «ικανοποιημένοι» με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά στη μείωση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη βέβαιοι ότι τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά, προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο 2% με την πάροδο του χρόνου.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιxτής Αγοράς έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε μια τέτοια στάση» είπε.

Εντός συνόρων, εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ρίχνοντας μάλλον στον «πάγο» τις προσδοκίες για μείωση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνεται από την «Financial Times», σημείωσε ότι οι περικοπές των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσουν «για τα επόμενα δύο τρίμηνα» τουλάχιστον, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορέσει να επιστρέψει στο 2% εάν τα επιτόκια διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα για «αρκετό χρονικό διάστημα».

Στο «μέτωπο» των μάκρο, στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά φέτος , έπειτα από ελαφρά ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο που αντιστάθμισε την πτώση στην αρχή του τριμήνου. Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε σταθερό μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά, όπως και το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρέ πτωτικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο - Απώλειες 1,37% στην εβδομάδα

Πληθωρισμός: Επιτάχυνε κατά 3,4% τον Οκτώβριο - Υψηλές ταχύτητες και στα τρόφιμα

Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ στην τριετία από την Lidl Ελλάς – Στα 1.000 ευρώ τον μήνα ο βασικός μισθός

gazzetta
gazzetta reader insider insider