Deutsche Bank: «Έλαμψε» ο χρυσός τον Οκτώβριο - Άντεξε το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: «Έλαμψε» ο χρυσός τον Οκτώβριο - Άντεξε το Χρηματιστήριο
Στην πρώτη θέση (σε όρους δολαρίου) παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών για ολόκληρο το 2023. Υποχώρησε, αλλά άντεξε τον Οκτώβριο. Στην κορυφή χρυσός, MOEX, ασήμι.

Στην πρώτη θέση (σε όρους δολαρίου) παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών για ολόκληρο το 2023 - μεταξύ των 38 assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, «καίγοντας» βέβαια σημαντικό μέρος των υπεραποδόσεων που κατέγραψε στο προηγούμενο κομμάτι της χρονιάς.

Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 31,1%, από τις αρχές του έτους, με το Nasdaq να παραμένει στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 23,6% για το 2023 (στην πρώτη θέση σε όρους τοπικού νομίσματος ο ρωσικός δείκτης MOEX) και τον S&P 500 στο 10,7%. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 έχει καταγράψει άνοδο 5,3%, ο DAX έχει ενισχυθεί κατά 6,4%, ο FTSE 100 βρίσκεται κατά 1,4% υψηλότερα, ενώ υψηλότερες αποδόσεις έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής τόσο ο FTSE MIB (21,8%) όσο και ο IBEX 35 (13,9%).

Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται άρδην, όταν στο κάδρο μπαίνει ο μήνα Οκτώβριος όπου εκεί το Χρηματιστήριο βρίσκεται στη μέση περίπου της κατάταξης (21η θέση) σε όρους δολαρίου, με τον χρυσό, τον MOEX και το ασήμι να ηγούνται των θετικών αποδόσεων.

Φυσικά, το «story» που κυριάρχησε παγκοσμίως τον Οκτώβριο ήταν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Από την οπτική των αγορών, η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κλιμάκωση και υπό αυτό το πρίσμα, υπήρξε μια σαφής αντίδραση μεταξύ πολλών σημαντικών περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 7,5% την εβδομάδα αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο. Σημαντική άνοδο κατέγραψε επίσης ο χρυσός καθώς ενισχύθηκε κατά 7,3% τον Οκτώβριο χάρη στη στροφή που υπήρξε προς τα «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια», σηματοδοτώντας έτσι τον καλύτερο μήνα για το πολύτιμο μέταλλο από την τραπεζική αναταραχή τον Μάρτιο.

Παράλληλα, οι αγορές εστίασαν και στη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, με τα πρόσφατα στοιχεία να συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά ως επί το πλείστον. Στις αρχές του μήνα, ανακοινώθηκε πως η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε ακόμη 336 χιλιάδες θέσεις εργασίας (τον μήνα Σεπτέμβριο), που ήταν και οι περισσότερες από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης μια συνεχιζόμενη τάση πληθωριστικών πιέσεων, με τον δομικό πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό πέντε μηνών τον Σεπτέμβριο. Έχοντας αυτό κατά νου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνέχισαν να τιμολογούν με πιθανότητα 41,5% μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1%, συμπληρώνοντας αρνητικό σερί τριών πτωτικών μηνιαίων κλεισιμάτων, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Να σημειωθεί πως η μόνη φορά από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση που κατέγραψε ένα πτωτικό σερί άνω των τριών μηνών ο S&P 500 ήταν στα μέσα του 2011, όταν ο δείκτης έχασε έδαφος για πέντε διαδοχικούς μήνες εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνης και της κρίσης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider