Υποχώρησε η ζήτηση για διαμάντια - Πότε συμφέρει να τα αγοράσετε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχώρησε η ζήτηση για διαμάντια - Πότε συμφέρει να τα αγοράσετε
Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα διαμάντι -δώρο για τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας; Κάντε το τώρα, καθώς οι τιμές τους αναμένεται να ανέβουν σύντομα.

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα διαμάντι -δώρο για τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας; Κάντε το τώρα, καθώς οι τιμές τους αναμένεται να ανέβουν σύντομα.

Σύμφωνα με τον δείκτη Zimnisky Global Rough Diamond Index, οι τιμές των διαμαντιών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου έτους, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση πωλήσεων στα κοσμηματοπωλεία. Την εξήγηση έδωσε ο Πολ Ζιμνίσκυ, παγκόσμιος αναλυτής διαμαντιών, που ανέφερε πως στην πανδημία, οι καταναλωτές ξόδευαν λιγότερα σε ταξίδια και φαγητό και επομένως περίσσευαν χρήματα για πιο ιδιαίτερες αγορές, όπως αυτές των διαμαντιών. Πλέον όμως, οι άνθρωποι τρώνε έξω, ταξιδεύουν και ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες και όχι σε είδη πολυτελείας.

Αφού μειώνεται η ζήτηση γιατί τα διαμάντια παραμένουν ακριβά;

Η πτώση των τιμών ακολουθεί ένα διετές σερί υψηλής ζήτησης για ακατέργαστα διαμάντια, το 2021 και το 2022, που εκτόξευσε τη ζήτηση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

«Υπήρξε μια υπερβολική κίνηση προς τα πάνω και τώρα υπάρχει μια διόρθωση» σημείωσε ο Ζιμνίσκυ. Την υπερβολική ζήτηση ενίσχυσαν και οι έμποροι ρίχνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις.

Όμως όλα αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν. Η πτώση στη ζήτηση των διαμαντιών είναι γεγονός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αγοραστές θα δουν φθηνότερες τιμές στα καταστήματα.

Όπως αναφέρει ο Ένταν Γκόλαν, ανεξάρτητος αναλυτής διαμαντιών, οι έμποροι λιανικής συνήθως δεν προσαρμόζουν τις τιμές τους στο κατάστημα με βάση τη ζήτηση και το αν τα προϊόντα γίνονται φθηνότερα ή ακριβότερα. Συνήθως, για τα διαμάντια τίθεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών και οι έμποροι προστατεύουν τα μεικτά περιθώρια κέρδους τους.
Έτσι, παρόλο που οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών πέφτουν, η αγορά ενός στρογγυλού διαμαντιού ενός καρατίου σε κοσμηματοπωλείο είναι κατά μέσο όρο 3% πιο ακριβή τώρα από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο του 2020. «Αν οι τιμές χονδρικής πέσουν και άλλο ορισμένοι κοσμηματοπώλες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερα», ανέφερε ο Ζιμνίσκυ.

Οι γιορτές αυξάνουν τις προτάσεις γάμου και οι έμποροι καραδοκούν

Ωστόσο, οι ειδικοί αισιοδοξούν καθώς έρχονται οι διακοπές των Χριστουγέννων, η νέα χρονιά αλλά και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, όπου παραδοσιακά γίνονται οι περισσότερες προτάσεις γάμου που συνοδεύονται από ένα λαμπερό, διαμαντένιο μονόπετρο. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο της ζήτησης αλλά και των τιμών, ανέφερε ο Ντεϊβιντ Τζόνσον, εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαμαντιών στον κόσμο της De Beers.

Όσο για τη διετία ρεκόρ στις πωλήσεις διαμαντιών, ο Ζιμνίσκυ ανέφερε πως φέτος υπάρχει αισιοδοξία καθώς οι οικονομικοί δείκτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολλά υποσχόμενοι. «Η χρηματιστηριακή αγορά αποδίδει σχετικά καλά και η απασχόληση είναι ισχυρή», είπε, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για μια σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των ακατέργαστων διαμαντιών το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το μέγαρο που νοίκιαζαν Μπεν Άφλεκ και Τζένιφερ Λόπεζ πωλείται - Ενδιαφέρεστε;

gazzetta
gazzetta reader insider insider