Φυσικό αέριο: Η απεργία στην Αυστραλία εκτοξεύει 10% τις τιμές στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Η απεργία στην Αυστραλία εκτοξεύει 10% τις τιμές στην Ευρώπη
H τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα την Παρασκευή.

H τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσε άλμα την Παρασκευή καθώς οι εργαζόμενοι σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Αυστραλίας προχώρησαν σε απεργία, προκαλώντας φόβους ότι μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα συμπιέσει την προσφορά παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται έντονα ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Chevron πως «δεν βρέθηκε λύση» στις συνομιλίες με τους εργαζόμενους στα εργοτάξια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία. Ειδικότερα, η τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF) εκτινάσσεται 10% στα 36 ευρώ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 8/9, στις εγκαταστάσεις της Chevron στο Gorgon και το Wheatstone, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις προμήθειες του καυσίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή των δύο αυτών εργοταξίων αντιπροσώπευει περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι φόβοι για απεργία στην Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ώθησαν πρόσφατα τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη — και οι αναλυτές αναμένουν ότι η βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Οι σχεδόν 12ωρες στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως την Πέμπτη, πριν την απόλυτη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα αποτελέσει η απεργία διάρκειας δύο εβδομάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα – Δεν καταβλήθηκαν τα πρώτα 50 εκατ. στον ανάδοχο

Έρευνα ΕΕΑ – Pulse: Το ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει αρνητικά 6 στις 10 επιχειρήσεις

Goldman Sachs: Πρόβλεψη για εκτίναξη του πετρελαίου στα 107 δολάρια το βαρέλι

gazzetta
gazzetta reader insider insider