Μέρες της κρίσης του 2008 για την παγκόσμια αγορά ομολόγων: Σε υψηλό 15ετίας οι αποδόσεις

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέρες της κρίσης του 2008 για την παγκόσμια αγορά ομολόγων: Σε υψηλό 15ετίας οι αποδόσεις
Τα παγκόσμια ομόλογα είναι σε θέση να έχουν καλύτερη απόδοση εντός έξι έως 12 μηνών, επειδή οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Western Asset Management.

Οι μνήμες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 επανέρχονται στην παγκόσμια αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων να οδεύουν προς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, καθώς τα συμπαγή στοιχεία για την ανθεκτικότητα της οικονομίας διεθνώς αφενός και ο «κολλώδης» πληθωρισμός αφετέρου, τροφοδοτούν με «καύσιμο» την επιθετική ρητορική των κεντρικών τραπεζών.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως κινούνται προς το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε να ενισχύεται κατά έως 7 μονάδες βάσης, στο 4,42%, ξεπερνώντας ελαφρώς το υψηλό του περασμένου έτους, ενώ αγγίζει επίπεδα που τελευταία φορά είδε το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στις 31 Ιουλίου κινούνταν κάτω από το 4%.

Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου πλησίασε το 4,31%, που αποτελεί υψηλό από το 2022. Aύξηση καταγράφεται και στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Το βρετανικό 10ετές σκαρφάλωσε σε υψηλό 15 ετών, ενώ το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας πλησίασε το υψηλότερο επίπεδό του από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αποδόσεις του 10ετούς της Αυστραλίας ανέβηκαν 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 ενώ οι αποδόσεις στη Νέα Ζηλανδία για κρατικούς τίτλους παρόμοιας λήξης αυξήθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης για να ξεπεράσουν το 5% για πρώτη φορά από το 2011. H απόδοση του ελληνικού 10ετους κινείται κοντά στο 3,95% με τις προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να προσφέρουν κάποιο στήριγμα.

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων βυθίζονται και οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται στα ύψη. Η απόδοση στον δείκτη κρατικών ομολόγων του Bloomberg έχει ανέλθει στο 3,3% – τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Και ενώ οι μετοχές χαρίζουν σημαντικά κέρδη στους επενδυτές φέτος, όσοι επέλεξαν τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως έρχονται κατά μέσο όρο αντιμέτωποι με απώλειες 1,2%.

Πρόκειται για μια ανατροπή του σκηνικού από την αρχή του έτους, όταν η αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πλησίαζαν στο τέλος τους, εκτόξευσε τις τιμές των κρατικών τίτλων διεθνώς, με τον δείκτη Bloomberg Global Aggregate να ενισχύεται περισσότερο από 3% τον Ιανουάριο, στον καλύτερο μήνα του εδώ και έναν χρόνο.

Τα ομόλογα φαίνονται ελκυστικά, δεδομένου ότι οι αποδόσεις παγκοσμίως ανεβαίνουν από τις ΗΠΑ, την ώρα που πολλές οικονομίες παρουσιάζουν αδυναμία, εκτιμά ο Στίβεν Μέιτζορ της HSBC. Τα αμερικανικά ομόλογα υπήρξαν βασικός μοχλός ενός παγκόσμιου sell off κρατικού χρέους, καθώς η ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αψηφά τις προσδοκίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed θα την ωθούσαν προς την ύφεση. Οι κρατικοί τίτλοι έχουν επίσης πληγεί από τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τα διευρυνόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα.

Οι υψηλότερες αποδόσεις εξακολουθούν να διεγείρουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 127 δισ. δολάρια φέτος σε funds που επενδύουν σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, θέτοντας υποψηφιότητα για ποσό ρεκόρ στο σύνολο του έτους, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα η Bank of America, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.

Παράλληλα, έρευνα της JP Morgan έδειξε ότι οι θέσεις αγοράς την εβδομάδα έως τις 14 Αυγούστου αντιστοιχούσαν με την κορύφωση που είχε καταγραφεί το 2019, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2010. Τα παγκόσμια ομόλογα είναι σε θέση να έχουν καλύτερη απόδοση εντός έξι έως 12 μηνών, επειδή οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, υπογράμμισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Western Asset Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό από το 2015 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ

Ευρωζώνη: Εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές ενέργειας υποχωρούν

Γιατί οι διαχειριστές παραμένουν «αρκούδες» για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Τι δείχνει η έρευνα της BofA

gazzetta
gazzetta reader insider insider