«Μαζεύουν» τις απώλειες οι ευρωαγορές μετά από τις αποφάσεις της BoE

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαζεύουν» τις απώλειες οι ευρωαγορές μετά από τις αποφάσεις της BoE
Παραμένει το επιφυλακτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:31

Ηπιότερες απώλειες από αυτές που κατέγραφαν στο άνοιγμα των συνεδριάσεων μετρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, με το κύριο βάρος της προσοχής των επενδυτών να πέφτει στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας για τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας τα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Η BoE αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία. Μερίδα των επενδυτών «διαβάζει» τις αποφάσεις της τράπεζας ως ένα σημάδι για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της BoE μπορεί να είναι ηπιότερη από αυτή που είχε φανεί μέχρι τις σημερινές ανακοινώσεις.

Εξάλλου, οι αγορές συνεχίζουν να αποτιμούν τις επιπτώσεις που είχε και συνεχίζει να έχει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, πέρα από την κακή οπτική και το αρχικό «σοκ» της είδησης, η υποβάθμιση είναι απίθανο να προκαλέσει ένα ευρύ sell off στα ομόλογα ή θεμελιώδη - σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών. Μια βασική αιτία είναι ότι οι επενδυτές πέρασαν από την υποβάθμιση της Standard & Poor's το 2011 και θυμούνται πως βγήκαν αλώβητοι, από αυτό.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,63% στις 457,94 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,70% στις 4.306 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,65% στις 7.512 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,80% στις 15.892 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,70% στις 7.262 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, o FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,79% στις 28.747 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει οριακά 0,02% στις 9.330 μονάδες.

Μάκρο

Χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αποδείχθηκε η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον τελικό δείκτη PMI της Hamburg Commercial Bank. Ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 48,6 μονάδες έναντι 48,9 μονάδες στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48,9 μονάδες. Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 49,9 μονάδες.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση του δείκτη για τους τελευταίους 8 μήνες, ενώ υπενθυμίζεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία τον Ιούνιο.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε μηναία βάση σε προσαρμοσμένους όρους στα 131,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση για γερμανικά προϊόντα όπως αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και συσκευές. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά 0,4%, έπειτα από μικρή πτώση τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση 10% έφτασε να σημειώνει στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Infineon αφού η εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων της που κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Infineon αναμένει πως για το δ' οικονομικό τρίμηνο θα συγκεντρώσει έσοδα 4 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης των αναλυτών της Citi για έσοδα 4,2 δισ. και πρόβλεψης των αναλυτών της Vara για έσοδα 4,1 δισ. ευρώ.

Απώλειες 3% σημειώνει στην αγορά της Γερμανίας η μετοχή της Lufthansa, «κόντρα» στην αύξηση εσόδων και κερδών εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ο γερμανικός αεροπορικός όμιλος ανακοίνωσε έσοδα 9,39 δισ. ευρώ για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αυξημένα κατά 17% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 881 εκατ. ευρώ από 259 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 1,09 δισ. ευρώ.

Άνοδο 2% καταγράφει στο Παρίσι ο τίτλος της Societe Generale, που εμφάνισε κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς το πρόγραμμα περικοπής του κόστους και η ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου ενοικίασης οχημάτων αντιστάθμισε την πτώση στα περιθώρια κέρδους του τομέα λιανικής. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 900 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 670 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στην Ασία, με την προσοχή στην BoJ

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με κύριο θέμα προσοχής τη νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) μετά από την αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 1,61% στις 32.180 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,58% στις 7.311 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 0,42% στις 2.605 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,58% στις 3.280 μονάδες και ο Shenzhen Component ανέβηκε 0,48% στις 11.157 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,67% στις 19.384 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσπάθεια διαφοροποίησης του Χρηματιστηρίου κόντρα στο διεθνές κλίμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider