Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος για τις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος για τις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch
Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αντανακλά κυρίως το πλαίσιο διακυβέρνησης και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, λίγες ώρες μετά την αρνητική έκπληξη από τον οίκο αξιολόγησης.

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αντανακλά κυρίως το πλαίσιο διακυβέρνησης και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις, αλλά δεν αντανακλά νέα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε σημείωμά της, λίγες ώρες μετά την αρνητική έκπληξη από τον οίκο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους οικονομόλογους της Goldman Sachs, η υποβάθμιση αναμένεται να έχει έναν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρχουν μεγάλοι και σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει ο επενδυτικός οίκος είναι τα εξής:

1 - Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε «AA+» από «AAA», επισημαίνονταν την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, την υψηλή και αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν αξιολόγησης «ΑΑ» και «ΑΑΑ», ως τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης.

2 - Η υποβάθμιση δεν περιέχει νέα δημοσιονομικά στοιχεία. Οι προβλέψεις της Fitch είναι παρόμοιες με αυτές της Goldman Sachs - αναμένοντας έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια - και η Fitch επικαλείται τις εκτιμήσεις του CBO (Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου) στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, επομένως η υποβάθμιση δεν αντικατοπτρίζει νέες πληροφορίες ή μια σημαντική διαφοροποίηση της θέσης ως τις δημοσιονομικές προοπτικές. Η Fitch αναμένει μια ήπια ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με την εκτίμηση του Jan Hatzius (επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs) ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση το επόμενο έτος

3 - Η Goldman δε θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών τίτλων που θα αναγκαστούν να πουλήσουν εξαιτίας της υποβάθμισης. Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ το 2011 και, ενώ είχε σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στο ευρύτερο κλίμα, δεν εκδηλώθηκε ένα εμφανές «forced selling» (δηλαδή μια αναγκαστική πώληση assets) εκείνη την περίοδο. Επειδή οι τίτλοι του αμερικανικού Δημοσίου αποτελούν μια τόσο σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, οι περισσότερες επενδυτικές εντολές και ρυθμιστικά καθεστώτα αναφέρονται σε αυτούς ειδικά, αντί για κρατικό χρέος με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

4 - Επιπλέον, η Fitch δεν προσάρμοσε το «country ceiling» (ο ανώτατος συντελεστής αξιολόγησης) το οποίο επιβεβαίωσε στο «AAA». Εάν η Fitch είχε επίσης μειώσει τον ανώτατο συντελεστή της χώρας, θα μπορούσε να είχε αρνητικές επιπτώσεις για άλλους τίτλους με αξιολόγηση «ΑΑΑ» που εκδόθηκαν από αμερικανικές οντότητες. Αυτή η ενέργεια αξιολόγησης δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις για τίτλους που εκδίδονται από κρατικούς φορείς (GSEs), ούτε για εκδότες μικρότερων τοπικών αρχών, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider