Φυσικό αέριο: Προς τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών - «Ταβάνι» στις τιμές ζήτηση και αποθέματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Προς τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών - «Ταβάνι» στις τιμές ζήτηση και αποθέματα
Τα futures του αερίου στην Ευρώπη έφτασαν να υποχωρούν έως και 5% την Παρασκευή, θέτοντας την αγορά σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες.

Προς τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με τους αναλυτές της Citigroup να βλέπουν την υποτονική ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα να βάζουν «ταβάνι» στις τιμές.

Τα futures του αερίου στην Ευρώπη έφτασαν να υποχωρούν έως και 5% την Παρασκευή, θέτοντας την αγορά σε τροχιά για εβδομαδιαίες απώλειες. Οι πτωτικές κινήσεις αυτές αποτελούν ανάπαυλα μετά από απότομα «άλματα» των τιμών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με κινητήριο δύναμη τους φόβους ότι ο καύσωνας σε ορισμένα μέρη της ηπείρου θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης.

Μέχρι στιγμής, η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει παραμείνει πολύ κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους που ανάγκασε τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση. Τούτο, μαζί με τα υψηλότερα από τα συνηθισμένα αποθέματα, παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας, παρόλο που η γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη σε βραχυπρόθεσμες διακοπές εφοδιασμού.

«Δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί μια πιο ουσιαστική αύξηση της ζήτησης φτάνοντας στα μέσα επίπεδα προ-2022, από τώρα έως και την έναρξη του χειμώνα», γράφουν σε υπόμνημα τους οι αναλυτές της Citi, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ισχυρότερη παραγωγή ΑΠΕ συμβάλλει επίσης στην ασθενή ζήτηση για το καύσιμο, προσέθεσαν.

Οι αναλυτές της Wood Mackenzie εκτιμούν ότι ακόμη και οι απροσδόκητες καθυστερήσεις στην παραγωγική διαδικασία της Νορβηγίας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι απίθανο να μετακινήσουν πολύ τις τιμές. Τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης έχουν ήδη εκπληρωθεί πάνω από 84%.

Το κύμα καύσωνα που καλύπτει τη νότια Ευρώπη αναμένεται επίσης να υποχωρήσει, αφού οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, προκαλώντας πυρκαγιές και αναστατώνοντας την καθημερινή ζωή. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη.

Τα συμβόλαια στην Ολλανδία υποχωρούν 4,8% στα 27,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως αντίστοιχα και εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Διέφυγε την ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - H «εικόνα» για την Ευρωζώνη

Γαλλία: Πάνω από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας στο β' τρίμηνο - Σημάδι αισιοδοξίας για την Ευρωζώνη

Ισπανία: «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Κατέβασε ρυθμούς το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider