Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έφεραν την αγορά πάνω από τις 1.270 μονάδες με υψηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έφεραν την αγορά πάνω από τις 1.270 μονάδες με υψηλό τζίρο
Ετοιμάζονται οι επενδυτές να υποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα και τις εξελίξεις που θα τρέξουν άμεσα. Νέα υψηλά για ΑΡΑΙΓ - ΜΥΤΙΛ - Intrakat.

Επανήλθαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, στη σημερινή συνεδρίαση, λαμβάνοντας θέσεις ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και των εξελίξεων που θα τρέξουν ήδη από την πρώτη μέρα που θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει την έναρξη μιας νέας ανοδικής κίνησης υπό το φόντο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, και της εξάλειψης του πολιτικού ρίσκου.

Μπορεί το χθεσινό κλείδωμα κερδών στις τράπεζες, αλλά και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους να οδήγησαν την αγορά μέχρι και στις 1.253,96 με την αγορά να διασπά αρχικώς τα επίπεδα των 1.263 μονάδων, ενεργοποιώντας μεγαλύτερο φάσμα πωλήσεων, αλλά η απορρόφηση της προσφοράς και η υψηλότερη κίνηση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και Μυτιληναίο - ΜΟΗ επανέφεραν άμεσα την αγορά, στρώνοντας το χαλί για τις 1.270 μονάδες και με δεύτερο στόχο τις 1.300.

Το ενδιαφέρον σήμερα πέρα από τις τράπεζες, μεταοτπίστηκε και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και στη μετοχή της Ideal μετά την εξαγορά της Attica Πολυκαταστήματα. Συγκεκριμένα, σε μια νέα μεγάλη εξαγορά προχωρά ο εισηγμένος όμιλος Ideal Holdings, υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό του με μια νέα επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica. Η συμφωνία προβλέπει και εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited, η οποία ελέγχει το σύνολο των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα. Η εξαγορά θα καλυφθεί τόσο από τραπεζικό δανεισμό όσο και από ίδια κεφάλαια της Ideal, η οποία εισέρχεται δυναμικά στο retail.

Παράλληλα, «ανάσες» μετά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συστήνει στα χαρτοφυλάκια η Deutsche Bank, που προχωρά σε αλλαγή των συστάσεών της ως προς αυτές αλλά και των τιμών στόχων.

Tο εντυπωσιακό «ράλι» που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους και που φτάνει στο 59% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη, έναντι περίπου 10% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 Banks, αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο, μετά από τη σταθερή βελτίωση που καταγράφηκε στα καθαρά έσοδα από τόκους (διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές), εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, των αποτελεσματικών μέτρων που τέθηκαν για τον έλεγχο του κόστους, της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών επιπέδων, οδηγώντας έτσι σε σημαντικές αναβαθμίσεις ως προς τους στόχους.

Από την άλλη, με «οδηγό» την επιτυχημένη υλοποίηση των business plans τους αλλά και των πολλά υποσχόμενων νέων που έχουν παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν προς υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει η NBG Securities.

Στο ταμπλό και ιδιαίτερα στις τράπεζες, παρότι οι αγοραστές μπήκαν «φουριόζοι», εν μέρει αρκετοί επενδυτές στα ενδοσυνεδριακά υψηλά πατώντας και στη νευρικότητα των διεθνών αγορών βρήκαν την ευκαιρία για profit taking. Παρ΄όλα αυτά, οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τις τράπεζες αλλά και για την υπόλοιπη αγορά, ειδικά εάν ξεκαθαρίσει και το πολιτικό σκηνικό.

Ενδεικτική είναι θέση της Citi, που θεωρεί ευκαιρία εισόδου στα ελληνικά ομόλογα την πιθανή έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και την, όπως όλα δείχνουν, αυτοδυναμία που θα λάβει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα οδεύει προς τη δεύτερη εκλογική «μάχη» την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της απόλυτης πλειοψηφίας για τη Νέα Δημοκρατία (161 - 166 έδρες). Επιπλέον, υπάρχει μια πιθανότητα τα αποτελέσματα να υπερβούν των ενδείξεων των δημοσκοπήσεων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αρκετοί νέοι - που υποστηρίζουν την αριστερά - απασχολούνται εποχικά και ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ακόμη «γύρο» κλεισίματος του spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του Bund, στις 120 μονάδες βάσης από περίπου 130 μονάδες βάσης σήμερα, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το νέο «ράλι» των Aegean, Μυτιληναίου, Intrakat, Elvalhalcor έδωσε ώθηση στην αγορά και «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, με τον τζίρο ευρύτερα να είναι ενισχυμένος, κρίσμος παράγοντας σε ανοδική συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,6% στις 1.272,49 μονάδες με τον τζίρο στα 120,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,11 εκατ. σε πακέτα. Ξεχώρισαν τα 2 πακέτα στην ΕΧΑΕ στα 5 ευρώ αξίας 2,28 εκατ. ευρώ έκαστος, αλλά και 1,5 εκατ. και 1,29 σε Eurobank. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 3.076 μονάδες με τον τραπεζικό να μη σταθεροποιείται πάνω από τις 1.000 μονάδες, εν μέρει λόγω της υποχώρησης της Eurobank και της χαμηλότερης κίνησης ΕΤΕ - Πειραιώς. Ο ΔΤΡ σημείωσε άνοδο 0,29% στις 995,90 μονάδες.

Στις τράπεζες, παρά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά για ΕΤΕ (5,868 ευρώ) - Πειραιώς (2,91 ευρώ), οι δύο μετοχές χαμήλωσαν μερικώς, καταγράφοντας κέρδη 0,52% στα 5,80 ευρώ και 0,28% στα 2,83 ευρώ αντίστοιχα, με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο. Η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 1,15% στα 1,5365 ευρώ με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,63% στα 1,497 ευρώ με τζίρο 14,93 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη η μετοχή της Aegean συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις με κέρδη 4,26% σήμερα στα 10,78 ευρώ (νέα ιστορικά υψηλά), βαδίζοντας προς το 1 δισ. κεφαλαιοποίηση.

Αντίστοιχα και η Μυτιληναίος σκαρφάλωσε στα 32,80 ευρώ με άνοδο 1,99% και τζίρο 7,21 εκατ. ευρώ. Ρόλαρει και η μετοχή των ΕΛΠΕ με κέρδη 2,07% στα 8,40 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινείται σταθερά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,67% στα 14,64 ευρώ), η Τιτάν (0,94% στα 17,16 ευρώ νέα υψηλά) και η ElvalHalcor στα 2,06 ευρώ και τα 3,52%.

Ράλι στη μεσαία κεφαλαιοποίηση για την Intrakat στο 4,31% και τα 2,18 ευρώ, όπως και για τα Πλαστικά Θράκης στο 4,7% και τα 5,35 ευρώ.

Ισχυρό μπάσιμο των αγοραστών και στις μετοχές των Fourlis, (4,14% στα 4,65 ευρώ), ΑΔΜΗΕ (3,99%), ΟΛΠ (2,45%), και Entersoft (1,8%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NBG Securities: Φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών - Συνέχεια προς υψηλότερα επίπεδα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρά μεγέθη και μερίσματα τα επόμενα χρόνια – Οι μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές

Mytilineos: Τιμή-στόχο πάνω από τα €40 δίνει για πρώτη φορά η NBG Securities

gazzetta
gazzetta reader insider insider