Μεικτά πρόσημα και συγκρατημένο κλίμα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα και συγκρατημένο κλίμα στις ευρωαγορές
«Πράσινοι» Μαδρίτη και Μιλάνο με τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν οριακές απώλειες.

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε οι ευρωαγορές την Τετάρτη με τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας να «μονοπωλούν» την προσοχή των επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η διαφαινόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων της, την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Στήριγμα στην επερχόμενη επιτοκιακή άνοδο παρείχε και η δήλωση της Ισαμπέλ Σνάμπελ, η οποία διεμήνυσε πως το απόγειο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται το 2024.

«Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις καθώς ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος», ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, συμπληρώνοντας πως: «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε. Το πόσες φορές ακόμα θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία».

Η κίνηση των δεικτών

Αναλυτικότερα, στα «ταμπλό»:

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,16% στις 460 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,10% στις 4.290 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,03% στις 7.625 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 0,21% στις 15.958 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,09% στις 7.202 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,04% στις 27.0488 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,50% στις 9.357 μονάδες.

Η μετοχή της Inditex ενισχύθηκε 5,7% σε υψηλό εξαετίας από τη στιγμή που ο μητρικός όμιλος της Zara ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση κερδών στο τρίμηνο, της τάξης του 54%, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι οι πωλήσεις της κολεξιόν Άνοιξης-Καλοκαιριού ανέβασαν ρυθμό το Μάιο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης για τον λιανεμπόριο καθοδήγησε τα κέρδη με άνοδο 2%. «Ο διψήφιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ξεπέρασε το αυξανόμενο κόστος και βοήθησε στο να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους σε υγιή επίπεδα», ανέφερε ο Άαριν Τσίκρι, αναλυτής της Hargreaves Lansdown.

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός της υγείας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη αντισταθμίζοντας την άνοδο σε τομείς, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τράπεζες.

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Halifax.

Σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές υποχώρησαν 1% έναντι αύξησης 0,1% τον Μάιο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση της τάξης του 0,95%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση που σημειώνεται για τον μήνα Μάιο από το 2012.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 5% σημειώνει στο χρηματιστήριο της Ισπανίας η μετοχή της Inditex, στον απόηχο της αύξησης των κερδών 54% που ανακοίνωσε η μητρική των Zara, Pull&Bear και Massimo Dutti.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα fast fashion του κόσμου κατέγραψε κέρδη 1,16 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που τελείωσε τον Απρίλιο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν κέρδη στα 980 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BriQ Properties: Αύξηση 15% στα έσοδα από μισθώματα το α' τρίμηνο

Η Γέλεν «βλέπει» νέες συγχωνεύσεις τραπεζών - «Καμπανάκι» για τα ακίνητα

Alpha Bank: Αύξηση κερδών με ετήσιο ρυθμό 20% έως το 2025 – Ετήσια αύξηση χορηγήσεων κατά 25% - Μέρισμα από τα κέρδη του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider