Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές
«Μουδιασμένο» ξεκίνημα στην εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε αρνητικό έδαφος, παρά το γεγονός πως σχεδόν κα' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών βρίσκονταν στα «πράσινα», ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις σχετικά με τον πληθωρισμό στη Γηραιά ήπειρο.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 459,93 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,48%, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,2%, ενώ απώλειες κατέγραψε και ο πετρελαϊκός κλάδος, παρά την ώθηση που πήραν οι μετοχές στον απόηχο της της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής αργού και για το 2024, που επετεύχθη την Κυριακή μεταξύ των κρατών-μελών του OPEC+.

O δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 0,7% και διαμορφώθηκε στις 4.293,24 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,54% στις 15.963 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έχασε 0,96% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 7.200 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 7.599 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,78%, κλείνοντας στις 26.856 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,3% και διαμορφώθηκε στις 9,289 μονάδες.

Στο ταμπλό των συνεδριάσεων, σημαντική πτώση που ξεπέρασε το 3,35% σημείωσε η μετοχή της αεροπορικής AirFrance-KLM.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η ανησυχία στις αγορές αναφορικά με τις συζητήσεις για το όριο δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ έριξε σε χαμηλά δύο ετών τον πανευρωπαϊκό δείκτη, πριν ο τελευταίος ανακάμψει και κλείσει την εβδομάδα με κέρδη 1,5%, ενώ η αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους επανήλθε στο προσκήνιο στο άκουσμα της είδησης πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, με τον ιαπωνικό δείκτης Nikkei να κλείνει στις 32.217 μονάδες με άνοδο 2,2%, μία «ανάσα» από τα υψηλά 30 ετών, καθώς ξεπέρασε τις 32.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 1990.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες

«Πυρά» Κομισιόν κατά Twitter: «Επέλεξε το δρόμο της αντιπαράθεσης»

Νέο σερί εξαγορών στην Πληροφορική το 2023 - Τα deals που έκλεισαν κι αυτά που έρχονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider