Σε χαμηλό 2 μηνών οι ευρωαγορές και «κόκκινο» 3x3

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 2 μηνών οι ευρωαγορές και «κόκκινο» 3x3
Η έκθεση της ΕΚΤ και οι συζητήσεις για το αμερικανικό χρέος κατάφεραν να «κάμψουν» τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.

Aπώλειες σημειώθηκαν στις ευρωαγορές και την Τετάρτη, για τρίτη σερί συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ στη ψηφοφορία στο Κογκρέσο πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου επισκίασε το επενδυτικό κλίμα παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,07% στις 451 μονάδες (χαμηλό 2 μηνών, από 30 Μαρτίου και σε επίπεδο μήνα έκλεισε στο -3,2%), με τις μετοχές των αυτοκινήτων να ηγούνται των απωλειών με πτώση 2,5%, ενώ εκείνες των χημικών αποδυναμώθηκαν 2%, ενώ ο Euro Stoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4.216 μονάδες με -1,74%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,01% στις 7.446 μονάδες, ενώ τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο γαλλικός CAC 40 απώλεσαν 1,54% στις 15.664 και 7.098 μονάδες, αντίστοιχα. Σε βαθύ «κόκκινο» έκλεισε τη συνεδρίαση και ο ιταλικός FTSE MIB με -1,97% στις 26.051 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 25 στη Μαδρίτη διολίσθησε 1,28% στις 9.050 μονάδες.

Σημειωτέον ότι η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, ο οποίος γνώρισε σημαντική υποχώρηση και έφθασε το 6,3%. Οι απώλειες στο Παρίσι έρχονται παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γαλλίας που αποκλιμακώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Παράλληλα, η ιταλική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη άνω των προσδοκιών στο α’ τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 1,9% από το 1,8%. Επίσης, η έκθεση της ΕΚΤ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό τομέα, καθώς επεσήμανε ότι παραμένουν εύθραυστες οι προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων.

Ταυτόχρονα, προβληματισμό προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα που γνώρισε νέα «βουτιά» τον Μάιο, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τις μετοχές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 48,8 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ και παραμένουν μάλλον επιφυλακτικοί μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, καθώς πρέπει να λάβει και το «πράσινο φως» του Κογκρέσου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 43,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το α' τρίμηνο

Lamda Development: Ρεκόρ για τα λειτουργικά κέρδη των malls στο α' τρίμηνο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 123,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA για το α' τρίμηνο - Στα 5,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider