Ευρωαγορές: Ισχυρό rebound και κέρδη 1,2% για τον Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ισχυρό rebound και κέρδη 1,2% για τον Stoxx 600
Aνέκαμψαν από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και ενώ βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων και νευρικότητας λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας.

Rebound κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και ενώ βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων και νευρικότητας λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, αναμένοντας εξελίξεις από τις ΗΠΑ και την αύξηση της οροφής του αμερικανικού ομοσπονδιακού χρέους.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και από τα στοιχεία για την ύφεση στη Γερμανία κατά το α' τρίμηνο του 2023 και καθώς αναμένονται οι επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών επί της επιτοκιακής τους πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν έδωσε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτό θα γίνει.

Οι δηλώσεις του Λέιν «διαβάζονται» πως δείγμα πρόθεση της ΕΚΤ για συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων της, ενόψει της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας τον Ιούνιο.

Στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ώστε να αρθεί το αδιέξοδο για το ομοσπονδιακό χρέος και ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μην οδηγηθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε «άλμα» 1,21% στις 461,72 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,62% στις 4.338 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,74% στις 7.626 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,21% στις 15.984 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,24% στις 7.319 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,12% στις 26.703 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,83% στις 9.192 μονάδες.

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν για τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και φανερώνοντας «αντοχή» των καταναλωτών εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού και ενισχυμένου κόστους δανεισμού λόγω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατικής αρχής της χώρας (ONS), οι λιανικές πωλήσεις σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκαν 0,5% έναντι συρρίκνωσης 1,2% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,3%.

Κάμψη κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ιταλία για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,7 μονάδες έναντι 110,4 μονάδων τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ανεβάζει τις τιμές η υψηλή ζήτηση

Ολοταχώς προς νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - «Ράλι» σε όλο το φάσμα του ταμπλό

«Φρένο» Bundesbank στο σχέδιο των Βρυξελλών για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider