Ευρωαγορές: Ήπιες κινήσεις με το αμερικανικό χρέος να συγκεντρώνει την προσοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπιες κινήσεις με το αμερικανικό χρέος να συγκεντρώνει την προσοχή
Η προσοχή στρέφεται στην επανέναρξη των συνομιλιών για το αμερικανικό χρέος μεταξύ Μπάιντεν και Μακάρθι.

Με προσεκτικές κινήσεις ξεκινά η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους προς τις ΗΠΑ και την επανέναρξη των συνομιλιών για το όριο του χρέους.

Έτσι, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντώνται σήμερα για να συνεχίσουν τις πικρές διαπραγματεύσεις τους για το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους. Δεν απομένουν παρά λιγότερες από δέκα ημέρες προκειμένου τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Όμως οι συνομιλίες για την ώρα τουλάχιστον μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο.

Το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου ώστε η χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός, προειδοποίησε την Κυριακή από την πλευρά της και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. «Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα και τις δημοσιονομικές δαπάνες. Και επομένως είναι δύσκολο να είμαστε βέβαιοι, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι είναι σχετικά μικρές οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου όντας σε θέση να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,11% στις 496,33 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,10% στις 4.390 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,11%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,32%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται στο όριο του -0,02% και στις 7.490 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,41% στις 27.047 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,48% στις 9.295 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Κέρδη 1,43 δισ. ευρώ εμφάνισε η Ryanair για το έτος χρήσης που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, καταγράφοντας σχεδόν ρεκόρ, ενώ δήλωσε επιφυλακτικά αισιόδοξη ότι τα κέρδη θα ενισχυθούν τους επόμενους 12 μήνες και πως η ζήτηση το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό επιβατών, αναμένει ότι η χωρητικότητα μικρών αποστάσεων το καλοκαίρι στην Ευρώπη θα διατηρηθεί κάτω από τα επίπεδα προ COVID-19. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους εξυπηρέτησε 168,6 εκατ. επιβάτες, αριθμός ρεκόρ στο σύνολο της ετήσιας χρήσης έως τις 31 Μαρτίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 149 εκατ. που είχε επιτευχθεί πριν από την πανδημία και επανέλαβε ότι ελπίζει να αυξήσει την κίνηση στα 185 εκατ. αυτό το οικονομικό έτος.

Η εικόνα στην Ασία

Κατά κύριο λόγο ανοδικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την αγορά του Τόκυο να επεκτείνει το ράλι της. Ο Nikkei 225 κέρδισε 0,90%, ενώ ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ υποχώρησε 0,22%. Στην Κίνα ο Shanghai ενισχύθηκε 0,39% και ο SZSE Component 0,32%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει «άλμα» 1,37%. Στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,76%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Περιθώριο έως τις 31 Μαΐου για την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας - Οι προϋποθέσεις ένταξης

Κίνα: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού η κεντρική τράπεζα

Ιστορική νίκη Κυριάκου Μητσοτάκη και ΝΔ - «Αντεστραμμένο» 2012

gazzetta
gazzetta reader insider insider