Κλίμα θετικό στις ευρωαγορές, με «οδηγό» τις τράπεζες και την Deutsche Bank

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλίμα θετικό στις ευρωαγορές, με «οδηγό» τις τράπεζες και την Deutsche Bank
Κέρδη κοντά και άνω του 1% για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτης της ηπείρου μας τη Δευτέρα.

Με σημαντικά κέρδη «μπήκαν» στην αρχή της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ηρεμούν από την τραπεζική κρίση και με τα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας να ξαφνιάζουν ευχάριστα τις αγορές.

Το «σήμα» για την άνοδο της Δευτέρας έδωσαν οι τραπεζικές μετοχές, με τη μετοχή της Deutsche Bank να αναπληρώνει μέρος των απωλειών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, κερδίζοντας 4,3% στο χρηματιστήριο της Γερμανίας και παρασέρνοντας θετικά το σύνολο των ισχυρών χρηματοπιστωτικών τίτλων της Ευρώπης.

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζών έδωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Σεντένο, δηλώνοντας πως δεν «βλέπει» συστημικούς κινδύνους για τις τράπεζας της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, με την Ισαμπέλ Σνάμπελ να φέρεται να πιέσει για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η S&P Global εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι το 2025, «δείχνοντας» σε συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων της τράπεζας.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,15 στις 444,92 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,80% στις 4.163 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,89% στις 7.471 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,16% στις 15.130 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,90% στις 7.078 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε άνοδο 1,20% στις 26.203 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 1,43% στις 8.918 μονάδες.

Μάκρο

Απρόσμενη βελτίωση γνώρισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo, καθώς ενισχύθηκε στις 91,2 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 88,4 μονάδες του Φεβρουαρίου και πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, με έρευνα του Bloomberg να καταλήγει σε πρόβλεψη για ήπια υποχώρηση.

Παράλληλα, αυξήθηκε και ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες.

«Παρά τις αναταραχές σε ορισμένες παγκόσμιες τράπεζες, η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται» δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με περιορισμένο τζίρο

«Καμπανάκι» Morgan Stanley για τις μετοχές: «Οι αγορές διατρέχουν κίνδυνο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider