Bloomberg: Πιέσεις Σνάμπελ εντός ΕΚΤ να δοθεί «σινιάλο» για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Πιέσεις Σνάμπελ εντός ΕΚΤ να δοθεί «σινιάλο» για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων
H Σνάμπελ υποστήριξε την αποφυγή ρητών διατυπώσεων σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μετά την αύξηση κατά μισή μονάδα στο κόστος δανεισμού στις 16 Μαρτίου.

Πιέσεις άσκησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ έτσι ώστε στην ανακοίνωση απόφασης αυτού του μήνα να δοθεί σινιάλο για πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

H Σνάμπελ υποστήριξε την αποφυγή ρητών διατυπώσεων σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας μετά την αύξηση κατά μισή μονάδα στο κόστος δανεισμού στις 16 Μαρτίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσέφερε μια προφορική διαβεβαίωση ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια εάν οι προβλέψεις της ΕΚΤ αποδειχθούν ρεαλιστικές εν ευθέτω χρόνω.

Η επίγνωση της θέσης της Ιζαμπέλ Σνάμπελ ρίχνει νέο φως στη συζήτηση αυτού του μήνα εντός της ΕΚΤ, και το επιχείρημά της μπορεί να υποδηλώνει εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην υγεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς είναι το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων της ΕΚΤ με τις αγορές.

Σε αυτόν τον ρόλο, η Σνάμπελ ηγείται των συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν.

Σηματοδοτεί επίσης πώς γίνεται αντιληπτή η απειλή του πληθωρισμού από έναν από τους πιο hawkish αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Υπό αυτή την έννοια, η θέση της Σνάμπελ περιγράφει μια πιθανή προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής που εμπεριέχεται στην επιμονή της Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει «καμία αντιστάθμιση μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Η πρόεδρος έδωσε μόνο ένα επιφυλακτικό μήνυμα για αυστηροποίηση μετά την απόφαση του Μαρτίου, η οποία επισκιάστηκε από την κρίση γύρω από την Credit Suisse. Την παραμονή της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι ελβετικές αρχές πρόσφεραν ένεση ρευστότητας στην πληγείσα τράπεζα πριν την αναλάβει η UBS το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Λαγκάρντ επέμεινε στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η παροχή ενός πιο σταθερού μηνύματος δεν θα ήταν σκόπιμη.

«Θα είχαμε υποδείξει ότι θα χρειαζόμασταν επακόλουθες αυξήσεις, αλλά ενόψει της αβεβαιότητας που είχαμε, δεν θα ήταν και δεν ήταν η σωστή ένδειξη πολιτικής που έπρεπε να δοθεί», είπε η Λαγκάρντ.

Έκτοτε, τα «γεράκια» έγιναν σταδιακά πιο τολμηρά όσον αφορά τον προσδιορισμό της ανάγκης για περαιτέρω αυστηροποίηση.

«Χωρίς αυτό το επεισόδιο, οι κίνδυνοι για τις πληθωριστικές προοπτικές είχαν τόσο μεγάλη ανοδική τάση που θα ήμουν πολύ πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλλο βήμα τον Μάιο», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot στο Άμστερνταμ την Πέμπτη. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε άλλο ένα βήμα τον Μάιο, αλλά δεν ξέρω το μέγεθος αυτού».

«Δεν πρέπει να κάνουμε καμία προδέσμευση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, την ίδια μέρα που μίλησε ο Knot. «Χαίρομαι που αποφασίσαμε στην τελευταία μας συνάντηση ότι δεν θα δώσουμε καμία μελλοντική καθοδήγηση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγορά Credit Suisse: Η Fitch «βλέπει» επιβάρυνση των δημοσιονομικών της Ελβετίας 

Τριπλή παρέμβαση στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο: Αύξηση μισθών, επέκταση ψηφιακής κάρτας και στο βάθος... φθηνή στέγη

Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider