Wall Street: Ανοδικές κινήσεις Dow με rebound του τραπεζικού τομέα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδικές κινήσεις Dow με rebound του τραπεζικού τομέα
Σε αυτή την κατεύθυνση συνετέλεσε και η είδηση πως η First Citizens Bank συμφώνησε να εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank.

Τελευταία ενημέρωση 19:09

Με ανοδικές διαθέσεις του τραπεζικού τομέα και του Dow Jones κινείται την Δευτέρα η Wall Street καθώς στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας οι επενδυτές προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την ανησυχία που πυροδότησαν οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, προτού διασχίσουν τον Ατλαντικό και φτάσουν στην Ευρώπη.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνετέλεσε και η είδηση πως η First Citizens Bank συμφώνησε να εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank, που κατάρρευσε πρώτη τον προηγούμενο μήνα και τροφοδότησε τραπεζική κρίση, προκαλώντας μεγάλη αγωνία στις αγορές.

H εταιρία με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία για την εξαγορά όλων των δανείων και των καταθέσεων της SVB σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων FDIC.Τα 17 υποκαταστήματα της Silicon Valley θα λειτουργήσουν πλέον ως First Citizens από σήμερα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμα πως θα διατηρήσει στο δυναμικό της τους εργαζόμενους που είχε η SVB μέχρι τη χρεοκοπία της. η μετοχή της First Citizens που έφτασε προσυνεδριακά να πραγματοποιεί ράλι 50%, κερδίζει περί του 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύεται 0,52% στις 32.404 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει οριακά 0,03% στις 3.972 μονάδες, και ο Nasdaq υποχωρεί 0,67% στις 11.744 μονάδες.

Ωστόσο, οι φόβοι για τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής δεν έχουν κοπάσει εντελώς, καθώς θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην ύφεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed στη Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι.

«Σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή τη στιγμή» αυτή ήταν η απάντησή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS «Face The Nation». «Αυτό που είναι ασαφές για εμάς είναι πόσο μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζικών πιέσεων οδηγεί σε εκτεταμένη πιστωτική κρίση. Και τότε αυτή η πιστωτική κρίση θα επιβραδύνει την οικονομία», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν τον αντίκτυπο από τις επιπτώσεις του τραπεζικού κλάδου «πολύ, πολύ στενά» ενώ το τρέχον σύστημα έχει την «πλήρη υποστήριξη» της Fed.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μεγάλη ρευστότητα και έχει την πλήρη υποστήριξη της Federal Reserve και άλλων ρυθμιστικών αρχών που στέκονται πίσω από αυτό», σημείωσε. «Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ανθεκτικό και είναι υγιές», εκτίμησε και συμπλήρωσε πως οι εκροές καταθέσεων φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί.

Επιχειρηματικά νέα

Ο κολοσσός του φαρμακευτικού κλάδου στις ΗΠΑ, CVS Health, αναμένει άμεσα πως θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της εταιρείας παροχής υγειονομικών υπηρεσιών Signify Health, μετά από το σχετικό πράσινο φως των ελεγκτικών αρχών της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της CVS, η εξαγορά αναμένεται να εγκριθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, μετά από μήνες αναμονής για τη συμφωνία, ύψους 8 δισ. δολαρίων, στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές προ μηνών. Η μετοχή της CVS κερδίζει άνω του 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η First Citizens θα διατηρήσει τους εργαζόμενους της Silicon Valley Bank - Κέρδη 50% για τη μετοχή

Η First Citizens εξαγοράζει την Silicon Valley Bank

Κασκάρι (Fed): Η πίεση στον τραπεζικό τομέα φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider