Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στα επιτόκια
Υπό πίεση βρίσκονται σήμερα οι ευρωαγορές, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

(UPD 14:30) Υπό πίεση βρίσκονται σήμερα οι ευρωαγορές, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων και καθώς η συζήτηση γύρω από τη νομισματική πολιτική και στην Ευρώπη μένει πάντα στο προσκήνιο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,64% στις 444,28 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,89% «διολισθαίνοντας» στις 7.499,59 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 0,37% στις 7.104,38 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει πτώση 0,48% στις 15.143,40 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB γνωρίζει απώλειες 0,58% στις 26.367,20 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να διαμορφώνεται 0,50% χαμηλότερα στις 8.964,80 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι Τράπεζες υποχωρούν κατά 2%, με φόντο τις αποφάσεις της Fed.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αποστέλλοντας πάντως το μήνυμα ότι πιθανόν ο κύκλος των αυξήσεων βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε πως οι πρόσφατες αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, μαζί με τα προβλήματα ρευστότητας των άλλων περιφερειακών τραπεζών, αποτελούν «μεμονωμένα προβλήματα».

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο ίδιος είπε πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδο και τόνισε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed του 2%».

Παράλληλα, σήμερα, σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), ακολουθώντας τη «γραμμή» των Κεντρικών Τραπεζών για νομισματική σύσφιξη, με σκοπό την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Η BoE, μετά το απρόσμενο «άλμα» που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στη Βρετανία και με φόντο την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, αύξησε τα επιτόκια στο 4,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η Τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε, ακόμα, «παράθυρο» για νέες αυξήσεις, εάν ο πληθωρισμός επιμείνει.

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί, πιθανότατα, να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής σύσφιξης να έχει γίνει, απέστειλε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάντις Μιούλερ.

«Κοιτάζοντας το πόσο γρήγορα και απότομα έχουν λάβει χώρα οι αυξήσεις των επιτοκίων, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, τολμώ να πω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού βρίσκεται πίσω μας και τώρα είναι ώρα για να προσαρμοστούμε και να αντεπεξέλθουμε» σημείωσε ο ίδιος, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SVB) προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στη σκιά των εξελίξεων γύρω από την Credit Suisse.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σήμα» από JP Morgan - Τα υψηλά των μετοχών βρίσκονται πίσω μας - «Πουλήστε στα relief rallies»

gazzetta
gazzetta reader insider insider