Με το βλέμμα στον Πάουελ το Χρηματιστήριο - Υπεραπόδοση για Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στον Πάουελ το Χρηματιστήριο - Υπεραπόδοση για Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ
Κατάφεραν να αντέξουν στις πιέσεις ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΜΟΗ. Πιέσεις σε τράπεζες.

Παρά την επιφυλακτική άνοδο στο πρώτο μισό της σημερινής συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο δε κατάφερε να παραμείνει στα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 1.060 μονάδων, κλείνοντας με οριακές απώλειες.

Το ξεκίνημα της συνεδρίασης της εγχώριας αγοράς ήταν θετικό και σε αντιθέτη κίνηση την πτωτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, κατάσταση που αντιστράφηκε ωστόσο στη συνέχεια. Επιπλέον, ο τζίρος χαμήλωσε αρκετά και στη συμερινή συνεδρίαση καθώς δε ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκε μια αναδιάταξη θέσεων και ένα rotation από τους τραπεζικούς τίτλους προς μετοχές όπως Mytilineos, MOH, Ελλάκτωρ και άλλους.

Από την άλλη, ευκαιρία τοποθετήσεων και ενίσχυσης θέσεων φαίνεται να αποτέλεσε η κάπως βίαιη διορθωτική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη βάση του τοξικού κλίματος και των έντονων διακυμάνσεων των διεθνών αγορών.

Οι τριγμοί που προκλήθηκαν παγκοσμίως υπό το σκηνικό κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, αλλά και της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που κλονίστηκαν γύρω από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα (οι ομολογιούχοι συνήθως προηγούνται των κατόχων μετοχικών τίτλων στην κεφαλαιακή διάρθρωση σε ένα σενάριο αναδιάρθρωσης, αυτό δεν φάνηκε να τηρείται στη βάση της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS), πυροδότησαν ένα «κύμα» υψηλών ρευστοποιήσεων στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και φυσικά σε αυτές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό το φόβο μιας ευρείας μετάδοσης της τρέχουσας «κρίσης». Επιπλέον, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων εγχώριων τραπεζών έχουν υπεραποδώσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες έναντι των ευρωπαϊκών, κλείνοντας μερικώς τα υψηλά discount έναντι αυτών, ασκήθηκαν «πιέσεις» σε χαρτοφυλάκια με πιο βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα στο να σπεύσουν να διαφυλάξουν και να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, εικόνα που έδειξε και σήμερα να αποτυπώνεται.

Από την άλλη, η νευρικότητα και οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έρχονται λίγο πριν το σήμα που θα δώσει ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Έμφαση ωστόσο θα δοθεί στο τι θα δηλώσει και τις εκτιμήσεις που θα κάνει ο ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης.

Στο δια ταύτα και στην εικόνα του ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,45% στις 1.044,96 μονάδες, με τον τζίρο στα 75,69 εκατ. ευρώ. Στο -0,72% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.533,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρά τον αρχικό θετικό βηματισμό, έκλεισε με πτώση 1,4% στις 779,97 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha δε κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο κλείνοντας με οριακές απώλειες, η ΕΤΕ έκλεισε στο -1,94%, η Eurobank στο -1,93% και η Πειραιώς με απώλειες 1,53% στα 1,989 ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν εκ νέου στον ΟΤΕ που έκλεισε με πτώση 1,04% φτάνοντας στα 13,32 ευρώ, ενώ και η ΔΕΗ βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, κλείνοντας στο -2,38%.

Με απώλειες άνω του 1% για ΕΥΔΑΠ, Titan, Jumbo (-2,13%) και Viohalco.

Ήπια και μερική διαφοροποίηση για Lamda, Mytilineos, με υψηλότερη υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ (+2,81%), ΕΕΕ (2,18%) και ΜΟΗ (+1,45%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια funds είδαν το «ξεπούλημα» ως ευκαιρία ισχυροποιώντας τη μετοχική τους θέση στην Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζες: Λήξη συναγερμού από τον SSM για νέα τραπεζική κρίση – Παραμένουν οι αυστηροί έλεγχοι σε καταθέσεις και δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider