Πετρέλαιο: Σε εβδομαδιαία χαμηλά 15 μηνών WTI και brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε εβδομαδιαία χαμηλά 15 μηνών WTI και brent
«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επηρεαστεί  ιδιαίτερα από την πτωτική τάση εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής της αγοράς», δήλωσε η Barbara Lambrecht, αναλύτρια εμπορευμάτων στην Commerzbank, σύμφωνα με το Marketwatch.

Δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα αρχικά τους κέρδη τα συμβόλαια του πετρελαίου κλείνοντας με απώλειες την συνεδρίαση της Παρασκευής, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του 2023, καθώς οι ανησυχίες για τον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ενισχύουν τους φόβους για ύφεση.

Τόσο το WTI όσο και το brent έκλεισαν την εβδομάδα σε χαμηλά 15 μηνών, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος από το selloff των εμπορευμάτων που οι αναλυτές συνδέουν με φόβους ύφεσης που ενισχύθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank της Καλιφόρνια και τα προβλήματα στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πτωτική τάση εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής της αγοράς», δήλωσε η Barbara Lambrecht, αναλύτρια εμπορευμάτων στην Commerzbank, σύμφωνα με το Marketwatch.

Το πετρέλαιο ανέκαμψε μέτρια την Πέμπτη, αφού η Credit Suisse είπε ότι έχει αξιοποιήσει 54 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και 11 τράπεζες των ΗΠΑ συμφώνησαν να καταθέσουν 30 δισ. δολάρια στην First Republic Bank, το τελευταίο περιφερειακό πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ που βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι μετοχές της Credit Suisse δέχτηκαν νέα πίεση την Παρασκευή.

«Θεωρούμε ότι η πτώση των τιμών είναι υπερβολική και ως επί το πλείστον κινείται κερδοσκοπικά», έγραψε ο Lambrecht.

«Αν και πολλά υποδηλώνουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, ωστόσο, το κλίμα στην αγορά θα είναι πιθανώς ο κύριος παράγοντας που θα υπαγορεύσει την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», προσέθεσε.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 1,61 δολάρια ή 2,4%, κλείνοντας στα 66,74 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας εβδομαδιαία απώλεια 13%. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, αλλά και το χαμηλότερο κλείσιμό από τις 3 Δεκεμβρίου.

Το brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 1,73 δολάρια, ή 2,3%, για να διαμορφωθεί στα 72,97 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 20 Δεκεμβρίου. Για την εβδομάδα, το brent υποχώρησε 11,9%, η χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που έληξε στις 15 Αυγούστου.

Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 0,1% στα 2,502 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,3% φθάνοντας στα 2,679 δολάρια το γαλόνι.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου σημείωσε άλμα 7% για να κλείσει στα 2,338 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σε υψηλά 11 μηνών με το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και 3 χρόνια

Bear Stearns, μια ιστορία του 2007, που «εξηγεί» γιατί οι αγορές επέστρεψαν στο... κόκκινο

Credit Suisse: Πώς έφθασε στο χείλος του γκρεμού - Το χρονικό της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider