«Βουτιά» στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Στο -8% η Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Στο -8% η Credit Suisse
Παραμένει η ανησυχία για την πορεία της ελβετικής τράπεζας και οι φόβοι για ντόμινο.

Ευρείες απώλειες επεφύλασσε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η συνεδρίαση της Παρασκευής, με επίκεντρο τις διεθνείς πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές που προκαλεί η Credit Suisse.

Η μετοχή της Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 8%, καθώς παραμένει η ανησυχία για την πορεία της ελβετικής τράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γερμανία προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές. Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι «εξαγριωμένες» με το σχετικό πρόγραμμα διάσωσης που αναπτύχθηκε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καταπάτησαν το σύνολο των κανόνων για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, που δημιούργησαν από κοινού με κόπο.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, είπε ότι «οι γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές», για να συμπληρώσει ότι αυτές δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές τράπεζες».Ακόμα, τόνισε πως «εάν χρειαστεί, έχουμε τα εργαλεία για να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών».

Ο Πέτερ Κάζιμιρ, μέλος του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας, τόνισε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ πρέπει να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας ότι τελευταία γεγονότα που «πυροδότησαν» ανησυχίες για τραπεζική κρίση, δεν έχουν αλλάξει τη γνώμη του.

«Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στη τερματική γραμμή» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο Stoxx 600 έχασε 1.26% στις 436,09 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,18% στις 4.068 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,74% στις 7.354 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 1,33% στις 14.768 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 1,43% στις 6.925 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,60% στις 25.505 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,91% στις 8.720 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι έξωθεν πιέσεις «λύγισαν» το Χρηματιστήριο - Δεύτερη εβδομάδα απωλειών

Γερμανία και ΕΚΤ υποβαθμίζουν το θέμα της Credit Suisse - Με πτώση 9% «αντιδρά» η μετοχή της τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider