Credit Suisse: Πώς έφθασε στο χείλος του γκρεμού - Το χρονικό της κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Πώς έφθασε στο χείλος του γκρεμού - Το χρονικό της κρίσης
Σκάνδαλα, παραιτήσεις, ζημίες: Πώς τα προβλήματα της Credit Suisse κορυφώθηκαν, ωθώντας την ελβετική τράπεζα στο χείλος της καταστροφής.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse έφεραν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, αναζωπυρώνοντας τον φόβο για τραπεζική κρίση - καθώς έλαβαν χώρα σε μια συγκυρία κρίσιμη, μετά και την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank - αλλά τα προβλήματα για την ελβετική τράπεζα δεν ξεκίνησαν τώρα.

Ο δρόμος μέχρι το «χείλος του γκρεμού» ήταν μακρύς και γεμάτος αναταραχές.

Η «ένεση» ρευστότητας των 54 δισ. δολ. που εξασφάλισε από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, ήλθε μετά από διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Credit Suisse. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που λαμβάνει τέτοιου μεγέθους βοήθεια από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νουριέλ Ρουμπινί χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα γύρω από την Credit Suisse ως μία «στιγμή Lehman» για τις αγορές.

Την Τετάρτη, στη «σκιά» του τραπεζικού sell-off που έπληξε τις ευρωαγορές, η μετοχή της Credit Suisse «κατρακύλησε» στα επίπεδα των 1,697 ελβετικών φράγκων, ήτοι 98% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά που είχε αγγίξει η μετοχή τον Απρίλιο του 2007, σύμφωνα με το CNBC.

Αυτό, βέβαια, έρχεται μετά από χρόνια υποαπόδοσης της Επενδυτικής Τραπεζικής της και μια σειρά από σκάνδαλα και αποτυχίες στη διαχείριση κινδύνου από την Credit Suisse.

Στη δίνη των σκανδάλων

Τον Ιούλιο του 2022, ανακοινώθηκε η παραίτηση του πρώην CEO, Thomas Gottstein, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ulrich Koerner, αναλαμβάνοντας τα «ηνιά» σε μια δύσκολη περίοδο για την Credit Suisse, η οποία έβλεπε τα αποτελέσματά της να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Gottstein είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στις αρχές του 2020, μετά την αποχώρηση του Tidjane Thiam, στον απόηχο ενός σκανδάλου κατασκοπείας που συγκλόνισε την ελβετική τράπεζα. Ο ίδιος βρέθηκε στο «τιμόνι» της τράπεζας, καταβάλλοντας προσπάθειες ούτως ώστε να αποκαταστήσει την εικόνα του ομίλου που είχε «κλυδωνιστεί» από το σκάνδαλο. Η αποστολή του ήταν μικρής διάρκειας.

Στις αρχές του 2021, η τράπεζα βρέθηκε ενώπιον νέων προκλήσεων, λόγω της έκθεσής της στην κατάρρευσης του αμερικανικού hedge fund Archegos Capital και της βρετανικής Greensill Capital.

Τον Απρίλιο του 2021 και με τις επιδόσεις της Credit Suisse να έχουν ήδη επηρεαστεί από τις προηγούμενες εξελίξεις, ο πρώην CEO της Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, διορίστηκε για να «καθαρίσει» την εικόνα της τράπεζας, ανακοινώνοντας νέα στρατηγική τον Νοέμβριο του 2021. Εντούτοις, τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς βρέθηκε στο «στόχαστρο» για παραβίαση των κανονισμών για το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας παραβιάσει τα μέτρα δύο φορές, αντικαταστάθηκε από τον Axel Lehmann, προερχόμενο από την UBS.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η τράπεζα βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα έρευνα, καθώς διέρρευσαν στοιχεία που φέρονται να έδειχναν ότι η τράπεζα εξυπηρετούσε για δεκαετίες καταχραστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες, στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ και καθώς «οι σκελετοί συνέχιζαν να βγαίνουν από την ντουλάπα», τον Ιούνιο του 2022, η Credit Suisse κρίθηκε ένοχη στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας για αποτυχία να αποτρέψει μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης από ξέπλυμα χρήματος μέσω της τράπεζας την περίοδο 2004 - 2008.

Και καθώς οι μεγάλωναν απώλειες για την κερδοφορία και την τιμή της μετοχής της Credit Suisse, ήλθε η ανακοίνωση ότι διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Koerner.

Έτσι, ξεκίνησε ένα νέο κοστοβόρο πρότζεκτ μετασχηματισμού, με στόχο την επιστροφή της τράπεζας στη σταθερότητα και στην κερδοφορία. Σε εκείνη τη φάση ήταν και που η Saudi National Bank απέκτησε μερίδιο 9,9% και κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse.

Οι ραγδαίες εξελίξεις του Μαρτίου

Το 2022, η Credit Suisse κατέγραψε ζημίες ύψους 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων, κάνοντας λόγο για «σημαντικές» ζημίες και κατά το 2023, προτού επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς το 2024.

Τα δημοσιεύματα σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από την κεφαλαιακή θέση της Credit Suisse οδήγησαν σε εκροές, στα τέλη του 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023, η μετοχή της Credit Suisse γνώρισε ακόμα μία «βουτιά» και έφθασε να διαπραγματεύεται στα 2,85 ελβετικά φράγκα τον Μάρτιο, ενώ τα χειρότερα δεν είχαν έλθει ακόμη.

Στις 9 Μαρτίου, η Credit Suisse καθυστέρησε να υποβάλει την έκθεση για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, με τη μετοχή της να τίθεται εκ νέου υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων. Λίγες ημέρες μετά, αναγνώρισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021.

Υπό το βάρος και της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB), η μετοχή της Credit Suisse είχε εισέλθει για τα καλά σε καθοδική τροχιά.

Την περασμένη Τετάρτη, η μετοχή της βρέθηκε να κινείται σε «ελεύθερη πτώση», μετά το «όχι» της Saudi National Bank σε επιπλέον κεφαλαιακή στήριξη.

Η τιμή της μετοχής κατέγραψε «βουτιά» 24%, φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η επέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας αποτέλεσε σίγουρα «ανάσα», καθησυχάζοντας αγορές και καταθέτες, εντούτοις οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα ερωτήματα γύρω από τι μέλλει γενέσθαι, παραμένουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «διαβάζουν» Citi - Barclays την κρίση της Credit Suisse - Τα σχέδια διάσωσης και η επόμενη ημέρα

Credit Suisse: Υποβάθμιση από DBRS στη σκιά της κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider