Οι νέες απώλειες της Credit Suisse φέρνουν νευρικότητα στις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι νέες απώλειες της Credit Suisse φέρνουν νευρικότητα στις ευρωαγορές
Κέρδη για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών την Παρασκευή, αλλά και προς αρνητικό κλείσιμο στο σύνολο της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση: 13:39

Μεικτά πρόσημα σημειώνονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, με τους επενδυτές να χάνουν τα κέρδη που κατέγραφαν στο άνοιγμα των συνεδριάσεων και να εμφανίζονται εκ νέου ανήσυχοι για τον τραπεζικό κλάδο.

Η μετοχή της Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης σημειώνει απώλειες που αγγίζουν το 10%, καθώς παραμένει η ανησυχία για την πορεία της ελβετικής τράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γερμανία προσπαθούν να καθησυχάζουν τις αγορές. Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι «εξαγριωμένες» με το σχετικό πρόγραμμα διάσωσης που αναπτύχθηκε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καταπάτησαν το σύνολο των κανόνων για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, που δημιούργησαν από κοινού με κόπο.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, είπε ότι «οι γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές», για να συμπληρώσει ότι αυτές δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές τράπεζες».Ακόμα, τόνισε πως «εάν χρειαστεί, έχουμε τα εργαλεία για να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών».

Ο Πέτερ Κάζιμιρ, μέλος του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας, τόνισε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ πρέπει να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας ότι τελευταία γεγονότα που «πυροδότησαν» ανησυχίες για τραπεζική κρίση, δεν έχουν αλλάξει τη γνώμη του.

«Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στη τερματική γραμμή» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600κερδίζει 0,05% στις 441,86 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 πέφτει 0,13% στις 4.111 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,02% στις 7.411 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,31% στις 14.922 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 0,41% στις 7.000 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πέφτει 0,25% στις 25.849 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει απώλειες 0,50% στις 8.845 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας, το σύνολο των αγορών κινείται προς κλείσιμο με πτώση.

Θετικό φίνις εβδομάδας στην Ασία

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν για την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές, κλείνοντας μια εβδομάδα μεγάλης μεταβλητότητας λόγω των ανησυχιών για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,20% στις 27.333 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,42% στις 6.994 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,75% στις 2.395 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,73% στις 3.250 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,36% στις 11.278 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έγραψε άνοδο 1,80%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nikkei κατέγραψε πτώση 2,88% και ο Hang Seng ισχυροποιήθηκε 1,19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Αναμένει μικρότερη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider