Οι τραπεζικοί φόβοι στις ΗΠΑ φτάνουν μέχρι και τη Λεωφόρο Αθηνών - Υψηλές πιέσεις σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τραπεζικοί φόβοι στις ΗΠΑ φτάνουν μέχρι και τη Λεωφόρο Αθηνών - Υψηλές πιέσεις σε τράπεζες
Οι απώλειες της Wall Street και οι τραπεζικοί φόβοι στις ΗΠΑ κλυδωνίζουν και το ΧΑ.

Τελευταία ενημέρωση 14:20

Το άκρως αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, φαίνεται να προκαλεί τριγμούς και στην Ευρώπη, με το ΧΑ να ευθυγραμμίζεται σε αυτή την τάση.

Η Silicon Valley Bank φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άκρως προβληματική κατάσταση και με ζημιές πολλών δισ. δολαρίων από την πτώση της αξίας των χαρτοφυλάκια ομόλογων, με μια επακόλουθη πτώση των καταθέσεων. Η απάντηση που δόθηκε από τους επενδυτές ήταν άμεση και αρκετά βίαιη με την SVB να καταρρέει κατά 60,41%, και 9,6 δισ. δολάρια να γίνονται «καπνός». Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,85% και ο τραπεζικός δείκτης KBW των ΗΠΑ κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση (-7,7%) από τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν ένα τεράστιο ράλι, ειδικά στο πιο κοντινό τμήμα της καμπύλης.

Οι πιέσεις και το κλίμα νευρικότητας πέρασαν στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, καθώς φαίνεται να επικράτησε το αίσθημα του φόβου περί αδυναμίας και προβλημάτων και των πιο ισχυρών αμερικανικών τραπεζών, κάτι που δε συνάδει προς ώρας.

Παράλληλα, το εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού - επιτοκίων δείχνει να προβληματίζει τους επενδυτές παγκοσμίως που απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Από την άλλη, στα εγχώρια, τα εκλογικά σενάρια και η υπό διαμόρφωση πολιτική σκηνή αποτελεί νούμερο ένα παράγοντα διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ, ενώ ακολουθούν οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα και τα deals.

Συγκεκριμένα, με επιτυχία στέφθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της τελευταίας στη Ρουμανία, έναντι αντιτίμου ύψους 1,26 δισ. ευρώ και με τη συνολική αξία της επιχείρησης να αποτιμάται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, ενώ περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (earn out) στη βάση της μελλοντικής αύξησης της αξίας στο σκέλος των δραστηριότητων της εμπορίας της Enel Ρουμανίας. Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, η συμφωνία σηματοδοτεί το έναυσμα της επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την ανάπτυξη της ζώνης αυτής αλλά και τις ευκαιρίες διασύνδεσης. Να επισημάνουμε πως η Χρηματιστηριακή θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στόχο στα 10,10 ευρώ.

Από την άλλη, ευνοϊκότερη για τους μετόχους της Eurobank, αποδίδοντας υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή, θα είναι η εξαγορά του ποσοστού 1,4% της Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ, σε σχέση με την διανομή μερίσματος φέτος από τα κέρδη του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ποσό που θα μοίραζε ως μέρισμα η Eurobank φέτος θα ήταν της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Η επαναγορά του ποσοστού της από το ΤΧΣ θα στοιχίσει κάτι λιγότερο, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 1,4%. Το buy back θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη της λογιστικής αξίας της μετοχής και καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των μετοχών σε κυκλοφορία, τα κέρδη που θα προκύψουν ανά μετοχή θα είναι υψηλότερα.

Στο ταμπλό της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,36% στις 1.057 μονάδες με το τζίρο στα 61,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 2,57% στις 2.571 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 4,65% στις 801 μονάδες.

Επιθετικές πωλήσεις από τα χαρτοφυλάκια στις τραπεζικές μετοχές.

Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,51%, η ΕΤΕ κατά 4,68% στα 4,624 ευρώ, η Eurobank σημειώνει απώλειες 4,08% και η Πειραιώς 3,87% στα 1,995 ευρώ.

Απώλειες 2% για τη μετοχή της ΔΕΗ, στο -2,78% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο -1,75% η ΕΕΕ.

Υψηλές πιέσεις καταγράφονται και στη μετοχή της Lamda που υποχωρεί κατά 3,25%.

Στο κόκκινο επίσης ΟΤΕ, Ιntrakat, MOH, Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Στάσσης: Σε δίκαιη αποτίμηση η εξαγορά της Enel Romania – Η ΔΕΗ συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Καραβίας (Eurobank): Γιατί εξαγορά του ποσοστού 1,4% από το ΤΧΣ και όχι μέρισμα – Νέα NPEs 400 – 450 εκατ. ευρώ φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider