Eurobank Equities: Τι συνεπάγεται η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια - Η επιτάχυνση στις ΑΠΕ και οι πηγές ανησυχίας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Τι συνεπάγεται η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια - Η επιτάχυνση στις ΑΠΕ και οι πηγές ανησυχίας
Με επιτυχία και σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της τελευταίας στη Ρουμανία, έναντι αντιτίμου ύψους 1,26 δισ. ευρώ και με τη συνολική αξία της επιχείρησης να αποτιμάται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Με επιτυχία στέφθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της τελευταίας στη Ρουμανία, έναντι αντιτίμου ύψους 1,26 δισ. ευρώ και με τη συνολική αξία της επιχείρησης να αποτιμάται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, ενώ περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (earn out) στη βάση της μελλοντικής αύξησης της αξίας στο σκέλος των δραστηριότητων της εμπορίας της Enel Ρουμανίας. Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, η συμφωνία σηματοδοτεί το έναυσμα της επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την ανάπτυξη της ζώνης αυτής αλλά και τις ευκαιρίες διασύνδεσης. Να επισημάνουμε πως η Χρηματιστηριακή θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στόχο στα 10,10 ευρώ.

Τι αγοράζει η ΔΕΗ στη Ρουμανία

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δραστηριότητα διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Enel, καθώς και το πλαίσιο των έργων στο τμήμα των ΑΠΕ στη χώρα. Η Enel Ρουμανίας: 1) κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό σε δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Enel Energie Muntenia, Enel Energie) με συνδυασμένη πελατειακή βάση της τάξεως των 3,2 εκατ. πελατών (μερίδιο αγοράς 18%), 2) κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό σε τρεις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) ύψους 1,15 δισ. ευρώ, 3) εκμεταλλεύεται 534 MW σε ΑΠΕ διαθέτοντας ένα «pipeline» (έργα σε ανάπτυξη) της τάξεως των 5,4 GW σε έργα ΑΠΕ και σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Συνολικά, τα EBITDA από όλες τις δραστηριότητες ακολουθούν μια πτωτική πορεία, από τα 310 εκατ. ευρώ το 2020 σε αρνητικά μεγέθη της τάξεως των 26 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, καθώς οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε διάφορες δραστηριότητες (προμήθεια, δίκτυο) υπεραντιστάθμισαν την υγιή ανάπτυξη του ομίλου στο σκέλος των ΑΠΕ (τρέχον EBITDA το 2022 στα 150 εκατ. ευρώ περίπου από τις ΑΠΕ έναντι 79 εκατ. ευρώ το 2020), με την Enel να δηλώνει ότι η αρνητική ρυθμιστική επίπτωση θα ανακτηθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η λογική της συμφωνίας

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να καταστεί βασικός παίκτης σε αυτήν. Παράλληλα με τη γεωγραφική διαφοροποίηση, η εξαγορά θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιτύχει ταχύτερα τον στόχο της για ΑΠΕ 5 GW έως το 2025, δεδομένων των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία και του σημαντικού «pipeline» έργων ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Επιπλέον, η περιφερειακή επέκταση της ΔΕΗ κάνει πιο εφικτό τον στόχο του ομίλου για τις ΑΠΕ, δεδομένου του περιορισμένου χώρου για σημαντικές πρόσθετες εγκαταστάσεις δυναμικότητας στην Ελλάδα. Από πλευράς αποτίμησης, η σχετική αποτίμηση εξαγοράς της Enel Ρουμανίας φαίνεται ελκυστική με δείκτη EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στις ΑΠΕ στο 5,5x και με δείκτη EV/RAB για τα δίκτυα στο 0,88x.

Οι ανησυχίες της Eurobank Equities

Από την άλλη, ως μια βασική πηγή ανησυχίας για την πορεία της ΔΕΗ μετά το κλείσιμο του «deal», Eurobank Equities επισημαίνει τον ρυθμιστικό κίνδυνο. Όπως αναφέρει, παρόλο που η εξαγορά θα διευκολύνει αναμφίβολα την επέκταση της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, υπάρχουν κάποιοι λόγοι ανησυχίας σχετικά με το ρυθμιστικό καθεστώς στη Ρουμανία έχοντας κατά νου την έκτακτη φορολόγηση για τις ΑΠΕ, τα πλαφόν στα τιμολόγια προμήθειας και την επιβάρυνση των εταιρειών διανομής με το κόστος των απωλειών δικτύου σε εμπορικές τιμές που τις εκθέτουν στον κίνδυνο αγοράς. Ως εκ τούτου, η εξαγορά αυξάνει το προφίλ ρυθμιστικού κινδύνου του ομίλου και, συνεπώς, υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά στο συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της εξαγοράς.

Ευρύτερα, θεωρείται ότι η χαμηλή αποτίμηση της συμφωνίας αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον ενσωματωμένο ρυθμιστικό κίνδυνο, υποδεικνύοντας έτσι μια θετική στροφή στο risk - reward υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον στη Ρουμανία ομαλοποιείται. Η αποτίμηση της συμφωνίας δείχνει ότι η ΔΕΗ θα αποκρυσταλλώσει πρόσθετες αξίες που ξεπερνούν το 20%, λαμβάνοντας υπόψη το option από το «pipeline» των ΑΠΕ.

Τα δημοσιευμένα μεγέθη δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει τον αντίκτυπο αυτής της συναλλαγής, ενώ τα προσωρινά στοιχεία για το 2022 που αναφέρονται στην παρουσίαση της ΔΕΗ δείχνουν EBITDA 0,9 δισ. ευρώ και καθαρό χρέος 1,4 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή καλύτερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Eurobank Equities.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Ποια οφέλη ξεχωρίζουν S&P και Fitch στην εξαγορά της Enel Romania

Η ανακοίνωση της Enel για το deal με τη ΔΕΗ: Θετική επίδραση €1,7 δισ. στον δανεισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider