Καραβίας (Eurobank): Γιατί εξαγορά του ποσοστού 1,4% από το ΤΧΣ και όχι μέρισμα – Νέα NPEs 400 – 450 εκατ. ευρώ φέτος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας (Eurobank): Γιατί εξαγορά του ποσοστού 1,4% από το ΤΧΣ και όχι μέρισμα – Νέα NPEs 400 – 450 εκατ. ευρώ φέτος
Ευνοϊκότερη για τους μετόχους της Eurobank, αποδίδοντας υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή, θα είναι η εξαγορά του ποσοστού 1,4% της Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ, σε σχέση με την διανομή μερίσματος φέτος από τα κέρδη του 2022. 

Ευνοϊκότερη για τους μετόχους της Eurobank, αποδίδοντας υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή, θα είναι η εξαγορά του ποσοστού 1,4% της Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ, σε σχέση με την διανομή μερίσματος φέτος από τα κέρδη του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ποσό που θα μοίραζε ως μέρισμα η Eurobank φέτος θα ήταν της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Η επαναγορά του ποσοστού της από το ΤΧΣ θα στοιχίσει κάτι λιγότερο, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 1,4%. Το buy back θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη της λογιστικής αξίας της μετοχής και καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των μετοχών σε κυκλοφορία, τα κέρδη που θα προκύψουν ανά μετοχή θα είναι υψηλότερα.

Την οπτική της Διοίκησης της Eurobank συμμερίζεται και ο SSM, ο οποίος βλέπει θετικά την κίνηση της εξαγοράς του ποσοστού από το ΤΧΣ και ουσιαστικά έχει δώσει το πράσινο φως στην Τράπεζα να υποβάλει την πρότασή της στο ΤΧΣ το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι η επάρκεια κεφαλαίων της Eurobank, με αναμενόμενο Δείκτη Κεφαλαίων CET1, fully loaded, στο 16% το 2023, κρίνεται υγιής και επαρκής τόσο για την εξαγορά του ποσοστού της 1,4% από το ΤΧΣ, όσο και για επέκταση μέσω εξαγορών (κάτι που παρακολουθεί η Τράπεζα σε Κύπρο και Βουλγαρία και θα υλοποιήσει αν παρουσιαστεί ευκαιρία).

Η απόφαση της Διοίκησης της Eurobank να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο το ποσό που προϋπολόγιζε για την πληρωμή μερίσματος προκειμένου να απεγκλωβιστεί και από τον ελάχιστο έλεγχο του Δημοσίου, δεν ήταν αποτέλεσμα απαγορευτικού από τον SSM. Αντιθέτως, η Τράπεζα έκανε την επιλογή να ανακτήσει πλήρως τον μετοχικό της έλεγχο, «ζυγίζοντας» ότι αυτό θα ωφελήσει περισσότερο τους μετόχους της. Όπως σημείωσε χθες κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων 2022 ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική της Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, από το επόμενο έτος και μετά, η Διοίκηση της Eurobank στοχεύει στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2022, οι αναλυτές εστίασαν στις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων.

• Καταρχάς, στο θέμα της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι οι εισροές νέων NPEs φέτος θα ανέλθουν σε 400 – 450 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. το 2022. Πρόκειται για πρόβλεψη που είναι συντηρητική υπό την έννοια της αυστηρότητας. Όπως αναφέρθηκε από την Διοίκηση σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας, τα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στην άνοδο των επιτοκίων σε σχέση με τα δάνεια ιδιωτών και δη τα στεγαστικά. Σε τεστ ευαισθησίας των στεγαστικών δανείων και υπολογίζοντας σε αυτά ως βασικό επιτόκιο το 3,5%, η Eurobank αναμένει ότι τα μισά στεγαστικά της δάνεια θα έχουν επιβάρυνση στη δόση τους κατά 15% και τα άλλα μισά επιβάρυνση 30%. Χονδρικά, η μηνιαία δόση των τελευταίων υπολογίζεται ότι θα υποστεί αύξηση κατά 100 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος κινδύνου, εκτιμήθηκε ότι αυτό θα ανέλθει φέτος στις 85 μονάδες βάσης. Όπως αναφέρθηκε, τα 2/3 αυτού του κόστους προέρχονται από τις τακτικές προβλέψεις που θα λάβει η Τράπεζα για τον πιστωτικό κίνδυνο, ενώ το υπόλοιπο 1/3 είναι διαχειριστικά κόστη προς τους servicers (doValue) καθώς και τα κόστη από συνθετικές τιτλοποιήσεις. Επ΄ αυτού αναφέρθηκε ότι η Τράπεζα θα προβεί σε συνθετική τιτλοποίηση 1,5 δις. ευρώ φέτος, η οποία θα προσθέσει 40 μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της.

• Αναφορικά με την επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτοκιακά έσοδα της Τράπεζας, αναφέρθηκαν τα εξής:

- Αναμένονται επιπλέον επιτοκιακά έσοδα 200 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι το νέο επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας έχει συνταχθεί με μακροοικονομική παραδοχή για επιτόκιο ΕΚΤ Deposit Facility Rate στο 2,50% και αυτό έχει ξεπεραστεί από την αγορά κατά 100 μονάδες βάσης. Η πρόβλεψη με επιτόκιο ΕΚΤ 2,50% για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το 2023 προβλέπει αύξησή τους κατά 20% από το 2022. Από το 2023 μέχρι το 2025 προβλέπεται υποχώρηση των επιτοκιακών εσόδων αφενός λόγω της υποχρέωσης για κάλυψη των απαιτήσεων MREL, αφετέρου λόγω της ανόδου στα επιτόκια καταθέσεων.

- Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ περνάει στην παρούσα φάση σε ποσοστό 45% στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων από 35% προηγουμένως. Στα επιτόκια ταμιευτηρίου η επίπτωση είναι σε ποσοστό 20%. Υπολογίζεται ότι το 2023, οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα περάσουν σε ποσοστό 65% στα επιτόκια καταθέσεων και το ποσοστό θα ενισχυθεί στο 75% το 2025. Για το 2023 αναμένεται αύξηση των καταθέσεων κατά 2,2 δισ. ευρώ, από αύξηση 4,1 δισ. το 2022, ενώ για την περίοδο 2023 – 2025 η αύξηση των καταθέσεων προβλέπεται στα 6 δισ. ευρώ.

- Η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την ανάπτυξη των δανειακών χαρτοφυλακίων, αλλά και τις επενδύσεις. Για το 2023 αναμένεται πιστωτική επέκταση στα 2,8 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. που είχε η Τράπεζα το 2022. Για την περίοδο 2023 – 2025 αναμένεται σε επίπεδο ομίλου οργανική αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 9 δισ. ευρώ.

- Λιγότερο από την αύξηση των επιτοκίων, θα επηρεαστούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρατηρείται συμπίεση στα spreads των επιχειρηματικών δανείων, της τάξεως των 40 μονάδων βάσης και αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση 10 μ.β. έως το 2025.

- Σχετικά με το πλάνο για την περαιτέρω μείωση των NPEs, η Διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι ο δείκτης ΝΡΕ φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,2%. Παρά τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος, η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη ΝΡΕ θα επιτευχθεί με ρευστοποιήσεις, διαγραφές και αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Μέχρι το 2025, ο δείκτης ΝΡΕ προβλέπεται στο 4,5% ή και χαμηλότερα και θα επιτευχθεί κυρίως με εισπράξεις και ρυθμίσεις δανείων. Δεν προβλέπονται νέες συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

- Σχετικά με νέες ομολογιακές εκδόσεις, αναφέρθηκε ότι δεν προβλέπεται έκδοση ομολόγου ΑΤ1. Ο CEO Φ. Καραβίας εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του β΄ εξαμήνου θα επιτρέψει στη Eurobank χαμηλότερο κόστος για τις εκδόσεις ομολόγων MREL και δευτερευόντως θα την ωφελήσει από την μείωση των spreads στα κρατικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider