Συνεχίζονται οι μεγάλες απώλειες στις ευρωαγορές με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι μεγάλες απώλειες στις ευρωαγορές με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες
Πτώση άνω του 1% στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια για την Παρασκευή. Με απώλειες άνω του 6% έκλεισε την εβδομάδα ο Hang Seng στην Ασία.

Τελευταία ενημέρωση: 13:22

Έντονα αρνητικά πρόσημα καταγράφονται για την Παρασκευή στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς το κλείσιμο μια εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς ο SX7P υποχωρεί, κινούμενος προς τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Ιούνιο του 2022. Η μετοχή της Credit Suisse στο χρηματιστήριο της Ελβετίας έφτασε στη χαμηλότερη τιμή όλων των εποχών. Η μετοχή της HSBC έφτασε να πέφτει 4,5% στο Λονδίνο και η μετοχή της Deutsche Bank έφτασε να πέφτει 7,9% στη Φρανκφούρτη.

Οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές έρχονται εν μέσω της ανησυχίας για την αμερικανική Silicon Valley Bank, που προχώρησε την Πέμπτη στην πώληση χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της.

Σημειώνεται πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές «στράβωσε» με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, στη διήμερη κατάθεση του στο Κογκρέσο, «δείχνοντας» σε συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής της Fed το επόμενο χρονικό διάστημα. Μένοντας στις ΗΠΑ, οι αναλυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά τον Φεβρουάριο, το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Στο επίκεντρο θα βρεθεί το κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν επιβραδύνει τις προσλήψεις των επιχειρήσεων στη χώρα.

Στα της Ευρώπης, οι προβολείς στρέφονται από τώρα στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, με την ΕΚΤ να αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της κατά 0,50%. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα σχόλια της διοικήτριας της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,46% στις 453,28 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 υποχωρεί 1,53% στις 4.220 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 1,78% στις 7.739 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 1,54% στις 15.392 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 1,39% στις 7.214 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 1,92% στις 27.176 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 1,74% στις 9.259 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας όλες οι αγορές κινούνται προς απώλειες άνω του 1%.

Μάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας για τον Ιανουάριο, καθώς το ΑΕΠ «έτρεξε» σε μηνιαίο επίπεδο με ρυθμό 0,3% έναντι συρρίκνωσης 0,5% τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Ανά κλάδους της βρετανικής οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μηνιαία πτώση 0,3%, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,4%, οι κατασκευές συρρικνώθηκαν 1,7% και ο κλάδος των υπηρεσιών ενισχύθηκε 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS.

Στη Γερμανία, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,3%, εντός της αρχικής εκτίμησης της Destatis και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 1%, εντός της αρχικής μέτρησης και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,7% (εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών). Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,8%, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών.

Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ιταλία για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης.

Όπως γνωστοποίησε η Istat, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία σε μηνιαίο επίπεδο συρρικνώθηκαν 7,5% έναντι αύξησης 2,9% τον Δεκέμβριο του 2022.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη σημειώνει στη αγορά της Φρανκφούρτης η μετοχή της Daimler Truck, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως για το σύνολο του 2022 τα κέρδη EBIT της έφτασαν τα 3,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 55% σε σχέση με το σύνολο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν 7,7%.

Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει πως τα έσοδα θα κινηθούν μεταξύ των 55 και 57 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει ενίσχυση των προσαρμοσμένων της κερδών κατά 7,5% με 7,9%.

Στο «κόκκινο» η Ασία

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στο -0,1%, με τον απερχόμενο επικεφαλής της, Χ. Κουρόντα, να στέλνει μήνυμα στη νέα ηγεσία της τράπεζας για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Στην Κίνα, ο Σι Τζινπίνγκ, 69 ετών, επανεξελέγη ομόφωνα σήμερα στην προεδρία της Κίνας για —άνευ προηγουμένου— τρίτη συναπτή θητεία, διάρκειας πέντε ετών, με ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έπεσε 1,67% στις 28.143 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 2,28% στις 7.144 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα διολίσθησε 1,01% στις 2.394 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite απώλεσε 1,40% στις 3.230 μονάδες και ο Shenzhen Component έχασε 1,19% στις 11.442 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 3,15% στις 19.298 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο εβδομάδας ο Nikkei σημείωσε άνοδο 0,7% ενώ ο Hang Seng έπεσε 6,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider