Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoJ, στο «κύκνειο άσμα» του Κουρόντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoJ, στο «κύκνειο άσμα» του Κουρόντα
Ο Κουρόντα εκτίμησε πως ο Ουέντα θα μπορέσει να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ιαπωνία.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BοJ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της την Παρασκευή, μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής της επιτροπής που είναι η τελευταία του απερχόμενοι διοικητή της, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της BoJ παρέμεινε το -0,1%, ενώ και ο στόχος για το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας παρέμεινε κοντά στο 0%.

Στην ομιλία του, ο Κουρόντα υπερασπίστηκε τη χαλαρή νομισματική πολιτική της BoJ, που εν αντιθέσει με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Ο Κουρόντα τόνισε πως η πολιτική της BoJ έχει ωφελήσει τη οικονομία της Ιαπωνίας, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πάντα οφέλη και παρενέργειες από τη νομισματική πολιτική» που ακολουθεί η τράπεζα.

Σημειώνεται πως οι σημερινές δηλώσεις του Κουρόντα είναι οι τελευταίες έως επικεφαλής της BoJ καθώς τον Απρίλιο θα αναλάβει διοικητής της τράπεζας ο Καζούο Ουέντα, που έλαβε το σχετικό πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

Ο Κουρόντα εκτίμησε πως ο Ουέντα θα μπορέσει να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ιαπωνία, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό» η BoJ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική ώστε να ωθήσει τις επιχειρήσεις στο να αυξήσουν τους μισθούς τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίζει τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας, κάτι άνευ προηγουμένου

gazzetta
gazzetta reader insider insider