Νευρικότητα στη Wall Street από την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στη Wall Street από την εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα
Οι διακυμάνσεις προήλθαν από την άνοδο στην αγορά των ομολόγων - Προεξοφλημένη η νέα αύξηση επιτοκίων από Fed για αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Ο Μάρτιος μπήκε στη Wall Street με τον S&P 500 και τον Nasdaq να ντύνονται στα «κόκκινα» κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του μήνα, ενώ οριακά κέρδη κατέγραψε ο Dow Jones.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αντιδράσουν και να συνέλθουν από τον Φεβρουάριο που περιείχε απώλειες για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όμως η απόπειρά τους δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν ενώ και τα μηνύματα της Fed για τα επιτόκια δεν είναι ενθαρρυντικά.

Αναλυτικότερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο ενώ η απόδοση του μονοετούς ανήλθε σε πάνω από 5%. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολις, Νίιλ Κασκάρι δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στη δυνατότητα» μιας μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων ενόψει της συνεδρίασης της FOMC τον τρέχοντα μήνα με την άνοδο να κυμαίνεται «είτε είναι 25 είτε 50 μονάδες βάσης», ωστόσο δεν έχει καταλήξει ακόμα.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια περίοδο όπου οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους και βλέπουν ποιες επιπτώσεις θα έχουν στην πραγματική οικονομία» εκτιμά ο Γουίλιαμ Νόρθι, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων. «Η επιδόσεις των αγορών τους δύο πρώτους μήνες του έτους επηρεάστηκαν κυρίως από τις αλλαγές στις προσδοκίες για την κατάλληλη πορεία της νομισματικής πολιτικής το 2023» πρόσθεσε. «Προβλέπεται ένα καλύτερο περιβάλλον για τα ομόλογα, αλλά αναμένεται συνεχιζόμενη μεταβλητότητα για τις μετοχές σε όλο τον πλανήτη» έσπευσε να συμπληρώσει.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κέρδισε 0,02% στις 32.661 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολίσθησε 0,47% στις 3.951 μονάδες
  • Ο Nasdaq υποχώρησε 0,66% στις 11.379 μονάδες

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 4,19%. Ο S&P 500 απώλεσε 2,61% και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο -1,11%.

Μάκρο

Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, αν και με πιο ήπιο ρυθμό συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όπως φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία. Αναλυτικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM διαμορφώθηκε στο 47,7 το Φεβρουάριο από 47,4 τον Ιανουάριο με τους αναλυτές να ανέμεναν αύξηση στις 48 μονάδες. Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,3 το Φεβρουάριο από 46,9 τον Ιανουάριο, υποχωρώντας ωστόσο από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στο 47,8. Επίσης και οι πιέσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα εξακολουθούν να διατηρούνται. Ο δείκτης των τιμών που κατέβαλαν οι μονάδες παραγωγής ανέβηκε στις 46,5 μονάδες από 44,5 ενώ αύξηση στις 57 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης νέων παραγγελιών.

Απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδύσεις για την κατασκευή μονοκατοικιών συνέχισαν να μειώνονται. Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους μειώθηκαν κατά 0,1%, μετά την πτώση κατά 0,7% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο εμφάνισαν αύξηση κατά 5,7%.

Οι δαπάνες για ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα παρέμειναν αμετάβλητες, μετά τη μείωση κατά 0,8% τον Δεκέμβριο. Οι δαπάνες κατασκευής κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,6%, ενώ οι δαπάνες για μονοκατοικίες μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ αντίθετα αύξηση 0,4% εμφάνισαν οι δαπάνες για την κατασκευή πολυκατοικιών, λόγω της έντονης ζήτησης για μισθώσεις. Οι δαπάνες για ιδιωτικές μη οικιστικές κατασκευές, όπως οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, οι δαπάνες για δημόσια κατασκευαστικά έργα μειώθηκαν κατά 0,6% μετά την υποχώρησή τους κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ και οι δαπάνες για πολιτειακά και δημοτικά κατασκευαστικά έργα υποχώρησαν κατά 1,4%. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για κατασκευαστικά έργα, όμως, αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Eπιχειρηματικά νέα

Η Lowe's δημοσίευσε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου την Τετάρτη, ανακοινώντας αύξηση εσόδων και μείωση κερδών. Ειδικότερα, κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 957 εκατομμυρίων δολαρίων ή 1,58 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,78 δολάρια ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε προσαρμοσμένη βάση, η Lowe κατέγραψε κέρδη 2,28 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές της FactSet έκαναν λόγο για 2,21 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,3 δισ. δολάρια, αλλά ήταν κάτω από την πρόβλεψη της Factset για 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο ενώ για το 2023 η εταιρεία προϊόντων οικιακής βελτίωσης αναμένει έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Τέλος, προσδοκά ότι οι πωλήσεις φέτος θα είναι έως 2% αυξημένες σε σχέση με το 2022.

Mεγάλες απώλειες και ραγδαία πτώση 7% στις πωλήσεις του εορταστικού τριημέρου ανακοίνωσε η αμερικανική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Kohl’s για το εορταστικό τρίμηνο. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε απώλεια 2,49 δολάρια ανά μετοχή έναντι αναμενόμενων κερδών 98 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών της Refinitiv. Στα έσοδα ανακοίνωσε 5,78 δισ. δολάρια έναντι 5,99 δισ. δολαρίων που αναμένονταν. Η Kohl's δημοσιοποίησε επίσης ένα αδύναμο guidance για το επόμενο έτος. Ανακοίνωσε ότι αναμένει οι καθαρές πωλήσεις να κυμαίνονται πτωτικά μεταξύ 2% και 4%, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της 53ης εβδομάδας του έτους που αναλογεί σε περίπου 1% από έτος σε έτος. Ανακοίνωσε ότι αναμένει τα μειωμένα κέρδη ανά μετοχή να κυμαίνονται από 2,10 δολάρια έως 2,70 δολάρια, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων χρεώσεων. Ο Tom Kingsbury, ο νέος CEO της εταιρείας, απέδωσε τα απογοητευτικά αποτελέσματα της εταιρείας «στο συνεχιζόμενο επίμονα πληθωριστικό περιβάλλον». Ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για «καλύτερη τοποθέτηση της επιχείρησης για το 2023».

Εμπορεύματα

Έχοντας αφήσει μόλις πίσω του έναν μήνα κακής επίδοσης, ο χρυσός μπήκε «με το δεξί» στον Μάρτιο, με το συμβόλαιο του Απριλίου να καταγράφει άνοδο 8,70 δολαρίων ή 0,5% στα 1.845,40 δολ. ανά ουγγιά, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 2 σεντς ή σχεδόν 0,1% στα 21,095 δολάρια ανά ουγγιά. Ο Φεβρουάριος κληροδότησε απώλειες 12%. Το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 16,70 δολάρια ή 1,2% στα 1.437,60 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 6,30 δολάρια ή 0,7% στα 961,80 δολ. ανά ουγγιά. Η ανοδική κίνηση αποδίδεται από τους αναλυτές στον συνδυασμό των ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα και της εξασθένισης του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων. Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, στηρίζοντας το αφήγημα της επιτυχημένης «επανεκκίνησης» της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι ο Φεβρουάριος έκλεισε με απώλειες 5,6% για το κίτρινο μέταλλο, στη χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2021.

Το πετρέλαιο την Τετάρτη έφτασε σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, αφού η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας στα 480,2 εκατ. βαρέλια. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου συξήθηκαν για 10η εβδομάδα και είναι κατά περίπου 9% από τον μέσο όρο της πενταετίας, δίνοντας ώθηση και στη διαπραγμάτευση του «μαύρου χρυσού».

Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης άγγιξαν τα 77,69 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,8%. Με βάση το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, αυτό ήταν το υψηλότερο τελείωμα από τις 16 Φεβρουαρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του FactSet. Το Brent παράδοσης Μαΐου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 84,81 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1%. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,2% στα 2,636 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 1,6% στα 2,849 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διολίσθησε 1,3% στα 2,712 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος της επιτάχυνσης του πληθωρισμού

Το ύψος στο «κόστος» του χρήματος στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά τον Μάρτιο

Knight Frank: Οι πλούσιοι έγιναν κατά 10% φτωχότεροι το 2022 αλλά «το κλίμα θα αλλάξει γρήγορα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider