Στο «μικροσκόπιο» G7 - ΕΕ τα ρωσικά διαμάντια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» G7 - ΕΕ τα ρωσικά διαμάντια
Στο «μάτι» έχουν βάλει τα διαμάντια της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G7.

Η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τρόπους εντοπισμού ρωσικών διαμαντιών έξω από τα σύνορα της χώρας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περιορισμούς στο εμπόριό τους στο μέλλον.

Προηγούμενες προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους πολύτιμους λίθους της Ρωσίας συνάντησαν αντίσταση από χώρες - εισαγωγείς όπως το Βέλγιο που υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια θα ήταν μάταιη επειδή οι συναλλαγές απλώς θα μετατοπιστούν αλλού.

Η πώληση ενός διαμαντιού είναι εφικτή όταν εκδοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό από τη διαδικασία Κίμπερλι η οποία λειτουργεί ως εμπόδιο για την είσοδο των διαμαντιών πολέμου στη νόμιμη διεθνή αγορά.

Αλλά μετά από αυτό, τα πράγματα μπορεί να γίνουν θολά. Τα δέματα των πολύτιμων λίθων συχνά αναμειγνύονται στους εμπορικούς οίκους και το αρχικό πιστοποιητικό αντικαθίσταται από έγγραφα «μικτής προέλευσης», καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να παρακολουθεί κανείς πού τελικά πωλούνται τα ρωσικά διαμάντια όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό εξορυκτικό γίγαντα Alrosa ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ακατέργαστα διαμάντια. Όμως τα μέτρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο καθώς μεγάλο μέρος των ροών διέρχεται από άλλες αγορές όπως η Ινδία. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις της G-7 και της ΕΕ τόνισαν ότι παρόλο που εντοπισμός των ρωσικών διαμαντιών στη παγκόσμια αγορά θα είναι εξαιρετικά περίπλοκος, θα εκδοθεί μια δήλωση σχετικά με το θέμα την επόμενη εβδομάδα ώστε να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: «Μεγάλος προβοκάτορας» διεθνών εντάσεων η Ουάσινγκτον

Ρωσικά «καρφιά» στον Μακρόν: «Να θυμάται την τύχη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη»

«Εσύ είσαι το αφεντικό - Θα μιλάς στο τέλος»: Ένα επιχειρηματικό μυστικό του Μπέζος

gazzetta
gazzetta reader insider insider