Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα στην Fed - Τρίτη εβδομάδα απωλειών ο Dow Jones

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μικτά πρόσημα με το βλέμμα στην Fed - Τρίτη εβδομάδα απωλειών ο Dow Jones
Yποτονικό το επενδυτικό κλίμα μετά την «αναθέρμανση» των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει υποτονικό μετά τα στοιχεία που έδειξαν «αναθέρμανση» των πληθωριστικών πιέσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας την ανησυχία για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενόψει των επερχόμενων συνεδριάσεών της.

Ήδη ανώτατοι αξιωματούχοι της Federal Reserve, όπως η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ και ο επικεφαλής Fed του Σαίντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για όσο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα, κάτι που αναμένεται να παρασύρει καθοδικά τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Michelle Bowman, μέλος του δσ της Τράπεζας, η οποία τόνισε πως «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να μπορέσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αισθανθούν ότι έχουν θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο».

Διαβάστε ακόμα - BofA: «Σκληρή προσγείωση» για τις μετοχές στο 2ο εξάμηνο του 2023

Σε αυτό το κλίμα, παρά τις αρχικές απώλειες που προσέγγισαν τις 200 μονάδες, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρή άνοδο 130 μονάδων ή 0,39% και διαμορφώθηκε στις 33.826 μονάδες.

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος έχασε 0,28% μονάδες, υποχωρώντας στις 4.079 μονάδες. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα επίπεδα των 11.787 μονάδων, με απώλειες 0,78%.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών -έστω και οριακά- για τον βιομηχανικό δείκτη, που έχασε 0,13%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,27% σε πενταήμερη κλίμακα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,59%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, μεγάλοι χαμένοι της ημέρας ήταν οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, με τον τίτλο της Albemarle να «βουτά» 10% χαμηλότερα, ενώ η Devon Energy έχασε άνω του 4%.

Στον αντίποδα, με άνοδο 2,7% έκλεισε ο τίτλος της of Amgen, ενώ η μετοχή της United Health ενισχύθηκε άνω του 2%.

Μάκρο

Έβδομη συνεχόμενη μηνιαία μείωση σημείωσαν οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων, ένδειξη χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν 0,2% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η μέτρηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από μια αρχικά εκτιμώμενη αύξηση 0,4%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των τιμών κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο και εβδομαδιαία πτώση 4%

Καθοδική πορεία για τα crypto: Μαζεύει τις απώλειες το bitcoin - «Μάχη» για τα 24.000 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider