BofA: «Σκληρή προσγείωση» για τις μετοχές στο 2ο εξάμηνο του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: «Σκληρή προσγείωση» για τις μετοχές στο 2ο εξάμηνο του 2023
«Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η αποστολή της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό δεν εκπληρώνεται» - Ο S&P 500 θα κατρακυλήσει στις 3.800 μονάδες έως 8 Μαρτίου.

Η καθυστερημένη άφιξη μιας ύφεσης στις ΗΠΑ θα επιβαρύνει τις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι εκτιμούν ότι όσο η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Mάικλ Χάρτνετ, περιγράφουν ένα σενάριο γνωστό ως «no landing» το πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει εύρωστη και οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα παραμείνουν επιθετικές για περισσότερο ενώ έπειτα θα ακολουθήσει μια «σκληρή προσγείωση» στο δεύτερο μέρος του 2023.

Έτερη έρευνα της BofA νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι το ράλι των μετοχών του 2023 θα διαρκέσει. Οι αμφιβολίες τους έχουν τροφοδοτηθεί από δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αφενός και τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αφετέρου που δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αποκλιμακώνονται γρήγορα.

«Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η αποστολή της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό δεν εκπληρώνεται», έγραψε ο Χάρτνετ που αναμένει ότι ο S&P 500 θα κατρακυλήσει στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου (πτώση άνω του 7% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης).

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs σήμερα επεσήμανε πως η Fed θα προχωρήσει σε άλλες 3 αυξήσεις των επιτοκίων της το 2023, κατά 25 μονάδες κάθε φορά, αφού τα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός είναι «κολλώδης» και επίμονος ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική.

Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα βλέπει πλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης (0,25%) Μάρτιο, Μάιο και Ιούνιο. Αυτό θα σημαίνει ότι το βασικό κόστος του επιτοκίου παρέμβασης στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο εύρος του 5,25% με 5,5% (από το 4,5% με 4,75% που βρίσκεται σήμερα).

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε κατά 0,7% και ο PPI εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο, αμφότεροι πάνω από τις προσδοκίες, τονίζει η τράπεζα. Με την ισχυρότερη ανάπτυξη και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, «προσθέτουμε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο στην πρόβλεψή μας για τη Fed, για ένα ανώτατο επιτόκιο της τάξης του 5,25-5,5%», επισημαίνει η Goldman Sachs προσθέτοντας πως θα ακολουθήσουν άλλες 2 επιτοκιακές άνοδοι του ίδιου ύψους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ρεκόρ από τον Μάικλ Τζόρνταν - Δώρισε 10 εκατ. δολάρια στο ίδρυμα Make-A-Wish America

China Renaissance: Αγνοείται ο CEO - Καταβαράθρωση 30% για την μετοχή της επενδυτικής τράπεζας

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν τον πληθωρισμό - Απέχουμε πολύ από τη «νίκη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider