ΗΠΑ: Ανθεκτικές οι πληθωριστικές πιέσεις - Στο 6% οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ανθεκτικές οι πληθωριστικές πιέσεις - Στο 6% οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο
Οριακή κάμψη στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στην αμερικανική οικονομία.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, την ώρα που οι αναλυτές ανησυχούν για το ότι τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα «σημάνουν» νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed).

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης των τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6% για τον Ιανουάριο έναντι 6,2% για τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,4%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,7% από -0,4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Ο δομικός PPI, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,4% από 5,5% τον Δεκέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 4,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,3%.

Οριακή κάμψη στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν σε 194.000 από 195.000 την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 200.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται πως είναι η 5η συνεχόμενη εβδομάδα που οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινούνται κάτω από τις 200.000.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,69 εκατ. έναντι 1,68 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,68 εκατ. αιτήσεις.

Παράλληλα, ο δείκτης της Fed για τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων στην -κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία- περιοχή της Φιλαδέλφεια (Philly Fed) σημείωσε ισχυρή πτώση τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τις -24,3 μονάδες από -8,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -7,4 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider