Wall Street: Η ισχυρή αγορά εργασίας «φούντωσε» την ανησυχία για τα επιτόκια και «κοκκίνισε» τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η ισχυρή αγορά εργασίας «φούντωσε» την ανησυχία για τα επιτόκια και «κοκκίνισε» τους δείκτες
Η ισχυρή εικόνα μιας ανθηρής αγοράς εργασίας, γύρισε... μπούμερανγκ για την Wall Street.

Η ισχυρή εικόνα μιας ανθηρής αγοράς εργασίας, γύρισε... μπούμερανγκ για την Wall Street, καθώς οι επενδυτές εγκλωβίστηκαν στις ανησυχίες πως η Fed θα συνεχίσει επί μακρόν τις αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παρά τις ενδοσυνεδριακές απόπειρες να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, κυρίως από τον Dow Jones, τελικά και οι τρεις δείκτες έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο «κόκκινο».

Ειδικά οι τεχνολογικές μετοχές, από κινητήριος δύναμη του χθεσινού ράλι, βρέθηκαν να είναι το βαρίδι της Παρασκευής, και κυριότερα λόγω τριών «βαριών» χαρτιών, και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Ο λόγος για τις Apple, Alphabet και Apple.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι, την Παρασκευή ο Dow Jones υποχώρησε 0,38% στις 33.925 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,05% στις 4.136 μονάδες, και ο Nasdaq διολίσθησε 1,59% στις 12.006 μονάδες.

Στο «μέτωπο» των μάκρο,τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έρχονται στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve για αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων, παράλληλα με το σήμα για νέες αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο προστέθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 260.000 θέσεων τον Δεκέμβριο του 2022, πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 189.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έπεσε στο 3,4% από 3,5% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα από τον Μάιο του 1969.

Τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ φαίνεται πως αναζωπυρώνουν την ανησυχία των επενδυτών γύρω από την επιτοκιακή πολιτική της Fed. Η προχθεσινή δήλωση του Τζερόμ Πάουελ ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει έδωσε ένα σημαντικό λόγο στις αγορές, προκειμένου να ενισχυθούν, παρά τις προειδοποιήσεις ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά» μέχρι τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Να σημειωθεί ακόμα ότι αποτελέσματα ανακοίνωσαν επίσης η Ford και η Starbucks, χωρίς να καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Εμπορεύματα

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν για την Παρασκευή τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να περιστρέφεται γύρω από τις ανησυχίες για τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Με βάση τα παραπάνω, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 2,8% ή 54,2 δολάρια φτάνοντας τα 1.846,60 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 5,1% στα 22,405 δολάρια η ουγγιά, κλείνοντας σχεδόν 5,2% χαμηλότερα για την εβδομάδα. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 5,1% στα 980,30 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές, που σημείωσαν το χαμηλότερο κλείσιμο τους από τον Δεκέμβριο, έχασαν 3,6% για την εβδομάδα. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 1,5% στα 1.618,40 δολάρια η ουγγιά, για εβδομαδιαία άνοδο 1,2%. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 0,8% στα 4,0565 δολάρια η λίβρα, κλείνοντας την εβδομάδα 3,9% χαμηλότερα.

Χαμηλότερα έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου Παρασκευή, σημειώνοντας εβδομαδιαία απώλεια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την κινεζική ζήτηση στον απόηχο των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους. Σε αυτό το πλαίσιο το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 2,49 δολάρια ή 3,3%, για να διαμορφωθεί στα 73,39 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές πρώτου μήνα διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου και έχασαν 7,9% για την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones. Το brent παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 2,23 δολάρια ή 2,7%, στα 79,94 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 9 Ιανουαρίου, με τις τιμές να πέφτουν 7,5% για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πεντάγωνο: Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι άλλαξε πορεία και πετά πάνω από τις κεντρικές ΗΠΑ

Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν «ουάου!» - Αλλά δεν θα αλλάξει κάτι στην επιτοκιακή μας πολιτική

Νευρικότητα την Παρασκευή και εβδομαδιαία κέρδη στις ευρωαγορές - «Χτύπησε» ιστορικό υψηλό το Λονδίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider