Αντιδρούν οι ευρωαγορές μετά το διήμερο «κόκκινο» σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδρούν οι ευρωαγορές μετά το διήμερο «κόκκινο» σερί
Σε θετικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που εδώ και 48 ώρες μετρούν απώλειες ασχέτως που τα μάκρο ήταν ευνοϊκά.

Τελευταία ενημέρωση 15:27

Οι ευρωαγορές «πρασινίζουν» την Πέμπτη κόντρα στο διήμερο αρνητικό σερί απωλειών παρά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που προηγήθηκαν.

Oι επενδυτές αφομοιώνουν μια σειρά από εταιρικά μεγέθη με τις ελπίδες τους να αναπτερώνονται καθώς ορισμένοι νευραλγικοί κλάδοι δείχνουν ανθεκτικότητα αλλά και κέρδη, παρά την οικονομική επιβράδυνση που προδιαγράφεται.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τα μέγιστα από τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που δείχνουν βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία και ευρύτερη άνοδο στις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, με την αισιοδοξία για αποφυγή μίας ύφεσης να κερδίζει έδαφος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τη χρονιά με ένα ράλι, έτοιμες για τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2015 με φόρα από την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, την σχετική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την άρση των περιορισμών Covid-19 από την Κίνα.

«Θα υπάρξει πολύ μεγάλη πτωτική πίεση στις προσδοκίες για τα κέρδη, επειδή η οικονομία ήταν αρκετά δύσκολη», δήλωσε σε συνέντευξή της η Άννα ΜακΝτόναλντ, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Amati Global Investors. Παράλληλα, εκτιμά ότι πολλές προβλέψεις αναλυτών δεν έχουν ακόμη λάβει πλήρως υπόψη το πρόσθετο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με υψηλότερα επιτόκια και σημειώνει ότι οι αγορές μπορούν ανά πάσα στιγμή να «τιμωρήσουν».

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,55% στις 454 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,611% στις 4.173 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,31% στις 7.769 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,10% στις 15.089 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,77% στις 7.098 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κάνει άλμα 1% στις 26.131 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται στις 9.020 μονάδες με +0,71%.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις τριμηνιαίες καταστάσεις αποτελεσμάτων, με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς Nokia, Diageo, Volvo και STMicroelectronics να συγκεντρώνουν σήμερα το ενδιαφέρον.

Eπιχειρηματικές εξελίξεις

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και η σημερινή ημέρα είναι «πλούσια» σε επιχειρηματικά νέα, τα οποία βρίσκονται στο επενδυτικό «μικροσκόπιο». Αναλυτικότερα:

Η Nokia παρουσίασε την Πέμπτη καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, με τις τάσεις ενόψει του 2023 να παραμένουν εξίσου αισιόδοξες. Ειδικότερα, ο φινλανδικός γίγαντας υπογράμμισε πως τα δίκτυα της κινητής του τηλεφωνίας παρουσίασαν ισχυρή αύξηση πωλήσεων στην Ινδία και την Ευρώπη, ενώ αυξήθηκαν επίσης σε Λατινική Αμερική και Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, στη Βόρεια Αμερική υπήρξε υποχώρηση το τρίμηνο, όπως αναμενόταν. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (που εξαιρούν τα έκτακτα γεγονότα) για το τρίμηνο αυξήθηκαν στα 931 εκατομμύρια ευρώ από 727 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν 16% στα 7,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, περιμένει οι καθαρές πωλήσεις στο σύνολο του έτους να είναι μεταξύ 24,9 δισ. ευρώ και 26,5 δισ. ευρώ, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 25,5 δισ. ευρώ.

Η Volvo την Πέμπτη ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παρόλο που η ζήτηση ήταν υψηλή στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, το κόστος λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξήθηκε απότομα. Η σουηδική κατασκευάστρια αυτοκινήτων ανέφερε καθαρά κέρδη 648,5 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 783 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 13 δισ. δολάρια ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 11,743 δισ. δολάρια. Οι παραδόσεις ενισχύθηκαν 4,1% το τρίμηνο, ενώ οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 21%, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Η Diageo δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023, υποστηριζόμενα από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, λόγω των υψηλότερων τιμών που αύξησαν και τα μερίσματα της εταιρίας. Η βρετανική επιχείρηση, η οποία παρασκευάζει μεταξύ άλλων το ουίσκι Jonnie Walker και τη βότκα Smirnoff, με έδρα το Λονδίνο, είχε κέρδη προ φόρων 3,06 δισ. στερλινών (3,73 δισ. δολαρίων) για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με 2,72 δισ. στερλινών το 2021. Οι οργανικές καθαρές πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 9,4%, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 7,9%, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση του όγκου κατά 1,8% αλλά και την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την Diageo, οι καθαρές πωλήσεις των ποτών υψηλής ποιότητας εκτινάχθηκαν κατά 12%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της για το ίδιο συγκεκριμένο διάστημα ανήλθαν στα 3,16 δισ. στερλίνες από 2,74 δισ. στερλίνες το αντίστοιχο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Η SAP δήλωσε ότι θα περικόψει έως και 3.000 θέσεις εργασίας ή περίπου το 2,5% του εργατικού της δυναμικού, καθώς ανακοίνωσε μεγέθη που δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για το δ' τρίμηνο. «Εστιάζουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας σε τομείς όπου είμαστε πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε την επιταχυνόμενη ανάπτυξή μας», δήλωσε ο Κρίστιαν Κλάιν, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας λογισμικού, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης κερδών για το τέταρτο τρίμηνο 2022. «Αυτό μας οδήγησε να ανακοινώσουμε σήμερα ότι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια πολύ στοχευμένη αναδιάρθρωση σε επιλεγμένους τομείς της εταιρείας που θα επηρεάσει έως και 3.000 θέσεις και θα περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2,5%» εξήγησε. «Για ολόκληρο το έτος, ανταποκριθήκαμε στo guidance μας σε γενικές γραμμές με τα έσοδα από το cloud να αυξάνονται κατά 24%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το 2021», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία πέτυχε τους στόχους της, παρά την φυγή της από τη Ρωσία και τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες μακροοικονομικές αστάθειες.

Άλμα κερδών και εσόδων σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο η STMicroelectronics, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής τσιπ ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της σκαρφάλωσαν στα 4,42 δισ. δολ. από 3,56 δισ. δολ. το δ' τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1.25 δισ. δολ. από 750 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet ήταν για έσοδα 4,41 δισ. δολ. και καθαρά κέρδη 1,07 δισ. δολ.

Μικτά πρόσημα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια με τις αγορές σε Κίνα, Ινδία και Αυστραλία να παραμένουν κλειστές σήμερα λόγω αργιών και τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικές προσοχής.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχασε 0,12% και υποχώρησε στις 27.362 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 2,15% στις 22.519 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi έκανε άλμα 1,60% στις 2.468 μονάδες, ενώ οι δείκτες σε Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Ινδονησία είναι «πράσινοι».

Η επενδυτική προσοχή έχει στραφεί στις ανακοινώσεις τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ, με την IBM αλλά και την Tesla να ανακοινώνουν χθες, μετά το κλείσιμο της Wall Streethttps://www.insider.gr/epiheiriseis/260660/tesla-ano-ton-prosdokion-ta-esoda-kai-ta-kerdi-tetartoy-triminoy, αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Πόσο θα παραμείνει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων - Τι βλέπουν οι αναλυτές

Mytilineos: Πρωτoστάτησε παρουσιάζοντας τα μεγέθη της στο Metaverse

Γεμάτο με κορυφαία SUVs: Mια ματιά στο πολυτελές γκαράζ της Μάργκοτ Ρόμπι

gazzetta
gazzetta reader insider insider