Morgan Stanley: Κίνδυνος πτώσης 22% για τις μετοχές των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Κίνδυνος πτώσης 22% για τις μετοχές των ΗΠΑ
Ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει στα επίπεδα των 3.000 μονάδων από τις 3.895 μονάδες που βρίσκεται σήμερα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο μπορεί να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση από αυτή που περιμένουν οι απαισιόδοξοι, με το ενδεχόμενο ύφεσης να απειλεί να οδηγήσει την Wall Street στη μεγαλύτερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Σε σχετικό report του επενδυτικού οίκου, αναφέρεται πως παρά το ότι οι επενδυτές είναι σε μεγάλο ποσοστό απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη παραμένουν υψηλές, ενώ το risk premium για τις μετοχές είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την τελευταία περίοδο που οδήγησε έως το 2008. Αυτό σημαίνει πως ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα των 3.500 με 3.600 μονάδων που αναμένει η αγορά σε περίπτωση μιας ήπιας ύφεσης, εκτιμά ο Μάικλ Ουίλσον, γνωστός για τις ηχηρές απαισιόδοξες απόψεις του όσον αφορά τις αμερικανικές μετοχές. «Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μπορεί να είναι σωστές ως προς την τάση, αλλά λάθος ως προς το μέγεθος», είπε ο Ουίλσον, προειδοποιώντας πως ο S&P 500 θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τις 3000 μονάδες, ήτοι περίπου 22% κάτω σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ούιλσον δεν είναι ο μόνος που κάνει λόγο για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων, ενδεχόμενες αλλαγές στην εταιρική φορολογία των ΗΠΑ και η πιθανότητα μιας ύφεσης θα επισκιάσουν τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει το επανάνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.

Ένας από τους παράγοντες που βρίσκεται πίσω από την απαισιόδοξη άποψη του Ουίλσον είναι ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού. Οι δείκτες της Wall επιδόθηκαν σε ράλη την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων πως η υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε να αφήσει περιθώριο στην Federal Reserve να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο Ουίλσον προειδοποίησε, ωστόσο, πως ενώ το peak του πληθωρισμού θα στηρίξει λογικά τις αγορές ομολόγων, θα είναι αρνητικό για την κερδοφορία». Ο αναλυτής εξακολουθεί να αναμένει πως τα περιθώρια κερδοφορίας θα συνεχίσουν να απογοητεύουν το 2023.

Και οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν μείωση κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις το 2023, παρά το ότι «βλέπουν» ένα ράλι ανόδου στις μετοχές μέχρι τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Οι μεγαλύτερες απώλειες στην 116χρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 7 μηνών η επενδυτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο 

Γερμανία: Τα υψηλά επιτόκια «γκρέμισαν» την αγορά ακινήτων - Πτώση 50% για το δ' τρίμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider