Η χειρότερη ημέρα του Dow το τελευταίο τρίμηνο - Στα «κόκκινα» η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χειρότερη ημέρα του Dow το τελευταίο τρίμηνο - Στα «κόκκινα» η Wall Street
O Dow Jones υποχώρησε 764,13 μονάδες, ήτοι 2,25%, στις 33.202,22, πραγματοποιώντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβρη, καθώς οι ελπίδες για «χριστουγεννιάτικο» ράλι εξανεμίστηκαν. Μάλιστα, ο δείκτης των αμερικανικών blue chips βρέθηκε να υποχωρεί άνω των 800 μονάδων κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.  

Τη χειρότερη μέρα των τελευταίων τριών μηνών είχε ο Dow, υποχωρώντας άνω των 700 μονάδων εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και κατά πόσο οδεύει στο «μονοπάτι» της ύφεσης. Ο επιτοκιακός «χορός» των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε συνδυασμό με τα κάτω των εκτιμήσεων μακροικονομικά μεγέθη για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για γενικευμένη ύφεση στις δυτικές οικονομίες.

Αναλυτικά, ο Dow Jones υποχώρησε 764,13 μονάδες, ήτοι 2,25%, στις 33.202,22, πραγματοποιώντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβρη, καθώς οι ελπίδες για «χριστουγεννιάτικο» ράλι εξανεμίστηκαν. Μάλιστα, ο δείκτης των αμερικανικών blue chips βρέθηκε να υποχωρεί άνω των 800 μονάδων κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.

Ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε με τη σειρά του με απώλειες 2,49% στις 3.895,75 μονάδες, έχοντας χάσει μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο περί του 4,5%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στις 10.810,53 μονάδες, με τη μετοχή του Netflix να λειτουργεί σαν βαρίδι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Nasdaq έχει χάσει φέτος περίπου το 31% της αξίας του.

Στους μεγάλους χαμένους της ημέρας συγκαταλέγονται οι μετοχές του ψυχαγωγικού «κολοσσού» Netflix, που έκλεισαν με απώλειες 8,6%, μετά από δημοσίευμα που υποστηρίζει πως το εγχείρημα του Netflix για συνδρομητικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από διαφημίσεις χαίρει «χλιαρής» υποδοχής από τους πελάτες του, αναγκάζοντας την εταιρεία να επιστρέψει στις διαφημιστικές τα χρήματα τους για διαφημίσεις που δεν έχουν «βγει» ακόμα στον αέρα.

Ο επιτοκιακός «χορός» των κεντρικών τραπεζών

Η Πέμπτη άνηκε στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και της Αγγλίας που πήραν τη «σκυτάλη» από την Fed, που προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ «ανέβασε» το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το βασικό επιτόκιο της ΒΟΕ κινήθηκε σε υψηλό 14 ετών, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5%, ενώ στην Ελβετία η SNB αύξησε το βασικό της επιτόκιο επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Μάκρο

Απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,6% έναντι αύξησης 1,3% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,2%. Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν 0,2% έναντι αύξησης 1,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2%. Εξάλλου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 211.000 έναντι 230.000 αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 232.000 αιτήσεις.

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατά το μήνα Νοέμβριο που ανακοινώθηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Νοεμβρίου στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές, βάσει των μέσων εκτιμήσεων τους. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου έπονται της συρρίκνωσης κατά 0,1% τον Οκτώβριο. Από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα, προκύπτει επίσης πως ο δείκτης χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας κατέγραψε ήπια υποχώρηση στο 79,7% έναντι 79,9% τον Οκτώβριο, με το δείκτη να κινείται επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 79,8%. Παράλληλα, οι εκροές από τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,6%, σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερη πτώση του αναμενομένου για μόλις -0,1%. Ωστόσο, τα στοιχεία Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε +0,3% από +0,1% αρχικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αρνητική έκπληξη από το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο

ΗΠΑ: Απότομη συρρίκνωση στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο - Μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Ο επιτοκιακός «χορός» των Κεντρικών Τραπεζών πίεσε και το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider