Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο
Περιορισμένου εύρους κίνηση για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Περιορισμένου εύρους κίνηση για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με επιλεκτικό ενδιαφέρον μεταξύ τίτλων και ισχνό τζίρο.

Οι επενδυτές έμειναν προσηλωμένοι τόσο στην πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα όσο και στις τιμές παραγώγου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, υψηλή αλλά – όπως αναμενόταν – βραδύτερη ήταν η άνοδος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο: αυξήθηκε κατά 8,5%, από 9,1% τον Οκτώβριο. Η τάση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Η βραδύτερη άνοδος συνδέεται με την πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές. Και τούτο διότι και πλέον η σύγκριση γίνεται με τις ήδη αυξημένες τιμές ενέργειας που ίσχυαν στο τέλος του 2021 (δηλαδή για στατιστικούς λόγους), αλλά και λόγω του μηχανισμού επιδότησης του ρεύματος που μειώνει το κόστος για τον καταναλωτή.

Αντιθέτως, σε όλους τους άλλους κλάδους και ειδικά σε τρόφιμα (15% άνοδος), σε προσωπικά είδη αλλά και σε ρούχα οι τιμές αυξήθηκαν. Σημάδι πως οι πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται όλο και πιο πολύ στην αγορά.

Από την άλλη, κάμψη παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αλλά με ρυθμό που κινήθηκε πιο αργά από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε στο 7,4% έναντι 8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Παράλληλα, το επενδυτικό «ντεμαράζ» με φόντο την επενδυτική βαθμίδα και συμμάχους τους ισχυρούς επενδυτικούς οίκους συνεχίζεται στη χώρα, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να ενισχυθεί το σήμερα της ελληνικής οικονομίας προς τα ξένα funds.

Μετά τη Morgan Stanley που έφερε τη Eurobank στα top picks παγκοσμίως και στις τράπεζες με τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία αλλά και την HSBC που αύξησε εκ νέου τις τιμές στόχους προς τις τράπεζες, η Goldman Sachs έθεσε ισχυρές πιθανότητες η Ελλάδα να επιτύχει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Όπως σημείωσε ο Taddei της Goldman Sachs, το ευνοϊκό μακροοικονομικό υπόβαθρο της Ελλάδας και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης που υποστηρίζει τη φθίνουσα πορεία του δείκτη δημόσιου χρέους προς το 150% του ΑΕΠ έως το 2025 ενισχύουν την πιθανότητα επαναφοράς στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας και της πλήρους επανεισόδου του ΟΔΔΗΧ στις αγορές έως τις αρχές του 2023.

Παράλληλα, η JP Morgan διατηρεί ακόμη την «ουδέτερη» σύστασή του για την εγχώρια αγορά, προτιμώντας την Ελλάδα στην ζώνη της Αναδυόμενης Ευρώπης και τοποθετώντας τη μετοχή της Alpha Bank στις κορυφαίες επιλογές (CEEMEA Strategy Top 10) μετά από το 2014 για την περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ και σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «άλλη μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις στο ΧΑ η οποία χαρακτηρίστηκε από ανακύκλωση του ενδιαφέροντος σε κλάδους πρώτης γραμμής. Οι τράπεζες και η ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για διαφορετικούς λόγους. Οι τράπεζες φαίνεται να κλείνουν το θέμα των καταθέσεων και των χρεώσεων των προμήθειων χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις -σε ότι αφορά τουλάχιστον την επίπτωση των επιβαρύνσεων στα μελλοντικά τους κέρδη- ενώ οι επιδόσεις του κλάδου ενέργειας και η κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών έχουν οδηγήσει κάποιες από τις εταιρίες του κλάδου στην κορυφή των αποδόσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2022. Η αγορά έχει πλέον αυξημένο δείκτη προσδοκιών στους δύο κλάδους, γεγονός που αποτυπώθηκε σε αρκετές εκθέσεις με ιδιαίτερα ενθουσιώδη γραφή.»

«Την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται εστιάζοντας στις δύο συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, θα είναι τα γεγονότα τα όποια οι αγορές θα ακολουθήσουν με ένταση εφόσον υπάρξει απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πριν από τις τράπεζες προηγείται την Τρίτη η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η αγορά αναμένει υποχώρηση του δείκτη στο 7,3% από 7,7% και παράλληλη μείωση του δομικού πυρήνα (τρόφιμα, ενέργεια) στο 6,1% από 6,3% τον Οκτώβριο. Την επόμενη ημέρα η FED αναμένεται να αυξήσει επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης φθάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,25-4,50% ενώ παράλληλα αναμένεται να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια έχοντας στα χέρια της την επικαιροποιημένη μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οτιδήποτε καλύτερο από 0,50% καθώς και μια ανακοίνωση μετριοπαθούς ανάπτυξης για την συνέχεια θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στις αγορές και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα Χριστουγεννιάτικο ράλι. Εννοείται ότι σε αντίθετη περίπτωση η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψουν δεδομένης της ανόδου και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί μετά την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην τελευταία μέτρηση του ΔΤΚ Οκτωβρίου. Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να πάρει την σκυτάλη στην αύξηση των επιτοκίων ανεβαίνοντας 50 μονάδες βάσης στο 2,5%. Η βασική εστίαση εδώ θα αφορά τις προθέσεις πιστωτικής συρρίκνωσης μέσω της αγοράς ομολόγων οι οποίες ενδεχομένως να τεθούν υπό αναθεώρηση.»

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση και πιο συγκεκριμένα κατά 0,06% στις 915,99 μονάδες, με τον τζίρο στα 46,57 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη άνοδο και για τον FTSE 25 στις 2.219,91 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,52% στις 628,76 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,83% στα 3,65 ευρώ, η Eurobank κατά 0,97% στα 1,04 ευρώ και η Πειραιώς κατά 1,13% στα 1,345 ευρώ. Ήπιες απώλειες με δόση profit taking στην Alpha Bank που υποχώρησε κατά 0,56% στα 1,0055 ευρώ.

Το ράλι ανόδου συνεχίστηκε για την Τέρνα Ενεργειακή που κατέγραψε νέα άνοδο 0,99% στα 20,40 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο 0,45% και τα 6,75 ευρώ. Κατοχύρωση κερδών με ήπια χαρακτηριστικά σε ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και Μυτιληναίο.

Ανοδικά κινήθηκαν ΟΠΑΠ, ΕlvalHalcor, Lamda, EXAE και Quest. Ήπια πτώση και διόρθωση για ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια ικανοποιητική στήριξη στις διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς και μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Γενικός Δείκτης για να βγει στο επόμενο ξέφωτο που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες. Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης της εγχώριας αγοράς όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 890 - 900 μονάδες», σύμφωνα με τη Beta.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 8,5% τον Νοέμβριο λόγω ρεύματος, αερίου - Μεγάλες ανατιμήσεις σε καταναλωτικά είδη

Γιατί η JP Morgan αρχίζει να «βλέπει» καλύτερα την Ελλάδα - Ξεχωρίζει την Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider