Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζει Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζει Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς
Με την ανάκαμψη του ελληνικού μακροοικονομικού σκηνικού να συνεχίζεται, η Morgan Stanley αναμένει μια σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στηρίζοντας παράλληλα των εγχώριο τραπεζικό κλάδο. 

Με την ανάκαμψη του ελληνικού μακροοικονομικού σκηνικού να συνεχίζεται, η Morgan Stanley αναμένει μια σχετική ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στηρίζοντας παράλληλα των εγχώριο τραπεζικό κλάδο και ξεχωρίζοντας τη μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα, η μετοχή της Eurobank εντάσσεται στη «Financials' Finest List» που επιλέγει η Morgan Stanley παγκοσμίως.

Όπως σημειώνει, η προτίμησή της για την Ελλάδα έναντι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας (στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική) οφείλεται στη: 1) χαμηλότερη έκθεση σε μια ευρύτερη επιβραδυνόμενη κίνηση της Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησης από το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2) μια υποστηρικτική προοπτική για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και των δανείων που καθοδηγούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο συνεχίζει να προχωρά και να πορεύεται με θετικό πρόσημο.

Επιπλέον, η επέκταση του καθαρού περιθωρίου τόκων των ελληνικών τραπεζών έχει μόλις ξεκινήσει και αναμένει να αυξηθεί, με αφορμή τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ (υποθέτει πως η ΕΚΤ θα φτάσει τα επιτόκια στο 2,5%), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις εξαιτίας των ασθενέστερων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού. Το 2023 αναμένει κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξεως του 5% περίπου των εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηριζόμενη από τα κεφάλαια του RRF, περίπου 30 μονάδων βάσης, επέκταση των NIMs στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναπροσαρμογής των στοιχείων ενεργητικού από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, το υψηλότερο κόστος προβλέψεων για να αντανακλά τον κίνδυνο επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (κατά μέσο όρο έως 10 μονάδες βάσης από 82 μονάδες βάσης το 2022 σε 92 μονάδες βάσης το 2023).

Morgan Stanley

Προτιμώμενες μετοχές είναι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς

- Eurobank: Η Eurobank διαθέτει ένα ισχυρό ιστορικό διαχείρισης έναντι των υπόλοιπων τραπεζών στην Ελλάδα. Έχει προηγηθεί των υπόλοιπων συστημικών στην εξυγίανση του ισολογισμού, με δείκτη NPE 5,6% από το τρίτο τρίμηνο φέτος. Συνεπώς η Morgan Stanley, αναμένουμε ότι η Eurobank θα είναι βασικός δικαιούχος του «story» ανάκαμψης στην Ελλάδα και αναμένει αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5% περίπου έως το 2024. Παράλληλα, προβλέπει δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 10,8% περίπου το 2024 έναντι 8,2% το 2021. Η Eurobank διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό με συνολικό δείκτη κεφαλαίων CAR 17,2% το τρίτο τρίμηνο φέτος και ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι θα είναι μία από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα επανέλθει στη διανομή μερισμάτων με τα φετινά κέρδη. H σύσταση που θέτει η Morgan Stanley για τη μετοχή της Eurobank είναι «overweight» με τιμή στόχο στα 1,38 ευρώ, ενώ αποτελεί πλέον και κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley παγκοσμίως.

- Τράπεζα Πειραιώς: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγράψει μια ισχυρή πρόοδο και βελτίωση σε βασικά λειτουργικά μεγέθη. Πιο χαρακτηριστικά: i) τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατέγραψαν θετική πορεία στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 με διαδοχική αύξηση κατά 8% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και πρόκειται να αυξηθούν με τη στήριξη της ΕΚΤ και τις αυξήσεις των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα, ii) η επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 2,3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, με θετικές προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση της δανειοδοτικής της ικανότητας το 2023, iii) ) η δυναμική των εσόδων από προμήθειες και τέλη είναι ισχυρή (αύξηση 20% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο του 2022), iv) ο δείκτης NPE είναι μονοψήφιος στο 8,7% στο εννεάμηνο του 2022, v) το πιο σημαντικό, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 έχει βελτιωθεί στο 10,4% στο τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να φτάσει το 11% περίπου μέχρι το τέλος του έτους και vi) η αποτίμηση της μετοχής της τράπεζας παραμένει ελκυστική με δείκτη P/BV στο 0,3x το 2023. Η σύσταση που θέτει η Morgan Stanley για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι «overweight» με την τιμή στόχο να ορίζεται στα 1,96 ευρώ.

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC στη βάση των επιτοκίων

Τράπεζες: Υπέβαλαν στον SSM την πρόταση για στήριξη των ευάλωτων λόγω ανόδου επιτοκίων – Νέο ραντεβού με ΥΠΟΙΚ στις 14/12

gazzetta
gazzetta reader insider insider