Κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 910 μονάδες το ΧΑ - Σε ποιες μετοχές στράφηκαν οι αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 910 μονάδες το ΧΑ - Σε ποιες μετοχές στράφηκαν οι αγοραστές
Ενεργειακός κλάδος, και τράπεζες κατάφεραν να δώσουν ώθηση στο Χρηματιστήριο.

Στις δημοπρασίες κατάφερε εν τέλει να ξεκολλήσει μερικώς το Χρηματιστήριο, με τον ενεργειακό κλάδο να ηγείται καθώς Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος χτύπησαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ γκάζι πάτηταν και τα ΕΛΠΕ.

Από την άλλη, η αγορά παραμένει στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο και στα μέτρα που θα αποφανθούν για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών. Το όλο κλίμα σαφώς διατηρεί τις τραπεζικές μετοχές υπό πίεση αλλά και ευρύτερα το ταμπλό του ΧΑ. Σε ανάλυσή της η Axia Ventures, εστίασε στις πιθανές επιπτώσεις από το πλαίσιο δράσεων που θα πρέπει να αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων όπως: 1) στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών μέσω μεγαλύτερων προθεσμιών αποπληρωμής ή εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων, χωρίς επιβάρυνση του κράτους, 2) αύξηση της δυνατότητας έγκρισης των εξωδικαστικών συμβιβασμών, 3) αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των περιθωρίων νέων δανείων και 4) μείωση των προμηθειών και τελών στις συναλλαγές.

Μένοντας στις τράπεζες, ο Ολλανδός Henry Holterman είναι, επί της ουσίας πλέον, ο ισχυρότερος ιδιώτης μέτοχος της Alpha Bank καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας προς το Χρηματιστήριο, το ποσοστό που κατέχει το family office του John Paulson υποχώρησε κάτω από το 5%. Το δε ποσοστό που ελέγχει ο Holterman εκτιμάται πλέον από την αγορά σε άνω του 6%.

Παράλληλα, σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς, σε «Β (high)», από «Β» προηγουμένως, προχώρησε η DBRS Ratings. Η τάση της αξιολόγησης είναι «σταθερή».

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των παγίων του ομίλου, με τον οίκο να σημειώνει, ωστόσο, ότι παραμένει αδύναμη με βάση τα διεθνή πρότυπα. «Άποψή μας είναι ότι η Πειραιώς θα καταφέρει να διατηρήσει ένα ισχυρότερο προφίλ ρίσκου σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και εάν ενσωματωθεί η αναμενόμενη πίεση από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομική αναπτυξη, χάρη στο συνεχιζόμενο de-risking και την καθαρή πιστωτική επέκταση καθώς και την πιο ισχυρή κάλυψη έναντι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)», σημειώνεται στο σχετικό report.

Επιπλέον, την άνοδο του ΑΕΠ με αρκετά βραδύτερο ρυθμό, κατά 2,8% το 3ο τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται πως το 2ο τρίμηνο του 2022 η άνοδος του ΑΕΠ είχε υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ σε 7,7% και το 1ο τρίμηνο σε 8%, αλλά τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν εκ νέου προς τα «κάτω»: σε 7,1% και σε 7,9% αντίστοιχα.

Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν πως οι πιέσεις της κρίσης εμφανίζονται και στην ελληνική οικονομία, με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι προς το παρόν ο μοχλός στήριξης και με άγνωστο «Χ» τη συμβολή του τουρισμού, καθώς η άνοδος συνολικά στις υπηρεσίες ήταν τελικά ισχνή (3%).

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο δείχνει να χωνεύει τις θετικές εξελίξεις σχετικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα για τον κορονοϊό. Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 863 μονάδες. Σημεία στήριξης 891 και 862 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 922 και 971 μονάδες.

Και στη σημερινή συνεδρίαση φάνηκε πως εισηγμένες του ενεργειακού κλάδου τραβούν τα βλέμματα των ξένων funds, που τοποθετούνται και στη βάση του «πράσινου» μετασχηματισμού αλλά και στα deals που αναμένονται.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,69% στις 910,29 μονάδες, με τον τζίρο στα 83,08 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 0,67% στις 2.205,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να υπεραποδώσει με κέρδη 1,25% στις 623,83 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 2,83% στα 1,0065 ευρώ, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,73% στα 1,3150 ευρώ και η Eurobank κατά 1,29% στα 1,020 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,76% στα 3,6720 ευρώ.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Μυτιληναίος με κέρδη 1,57% στα 18,78 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,51% και στα 20,22 ευρώ.

Ισχυρό ράλι και για τα ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν κατά 4,3% στα 7,52 ευρώ, ενώ ήπια σε θετικό έδαφος κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, JUmbo και ΟΤΕ.

Οι αγοραστές ανέβασαν πάνω από τα 5 ευρώ την Aegean με μίνι ράλι 3,61%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από το ΑΕΠ: Άνοδος μόνο 2,8% το 3ο τρίμηνο – Προς τα κάτω αναθεώρηση και για το 1ο εξάμηνο

Γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι/βασιλόπιτα και σοκολάτα μπαίνουν στο εορταστικό καλάθι

gazzetta
gazzetta reader insider insider