Ευρωαγορές: Μεταβλητότητα κι εναλλαγές προσήμων στο τέλος μίας κερδοφόρας εβδομάδας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεταβλητότητα κι εναλλαγές προσήμων στο τέλος μίας κερδοφόρας εβδομάδας
Mια σχετική ώθηση δόθηκε στο επενδυτικό κλίμα από τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Τελευταία ενημέρωση 16:08

Με συνεχείς μεταβολές κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στο κλείσιμο μιας εβδομάδας η οποία γνώρισε μια σχετική ώθηση στο επενδυτικό κλίμα από τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και φανέρωσαν «σημάδια» πως στο εσωτερικό της Τράπεζας οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να «καλοβλέπουν» το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης στο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου, έδειξαν πως οι επικεφαλής της Fed αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στην μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, και πως είναι εφικτή η έναρξη μείωσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό των αγορών που «παλεύουν» με την επιβράδυνση.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, επίσης, υποδέχτηκαν μέσα στην εβδομάδα θετικά σειρά από στοιχεία που δείχνουν μικρότερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση της οικονομίας.

Για την Παρασκευή, και σε νέα στοιχεία, σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία καθώς αναμένεται να συνεχίσει να σταθεροποιείται τον Δεκέμβριο, αν και θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο. Ο μακροπρόθεσμος δείκτης καταναλωτικού κλίματος της ομάδας έρευνας αγοράς GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί στο -40,2 τον Δεκέμβριο από -41,9 τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεψαν μέτρηση -40, σύμφωνα με το Marketwatch.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,07% στις 440,54 μονάδες, ενώ o Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,08% στις 3.958 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX επίσης κινείται σε πτώση 0,13% στις 14.520 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει οριακά 0,04% στις 7.469 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,07% στις 6.702 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,23% στις 24.675 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,09% στις 8.380 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι αγορές στην Ασία, ενώ την Πέμπτη και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστό λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,35%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,24%, και στην Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,14%. Στην Κίνα, ο Shanghai κέρδισε 0,40% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,48%. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng έχασε 0,58%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Σε τροχιά ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα τον Δεκέμβριο - Παραμένει σε χαμηλό επίπεδο

Πρακτικά Fed: Έρχονται σύντομα μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider