Έκανε το 4/4 το Χρηματιστήριο - Χτίζει «μαξιλάρι» πάνω από τις 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκανε το 4/4 το Χρηματιστήριο - Χτίζει «μαξιλάρι» πάνω από τις 900 μονάδες
Το 4/4 έκανε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, χτίζοντας μαξιλάρι πάνω από τις 900 μονάδες και σκαρφαλώνοντας προς τις 910 μονάδες.

Το 4/4 έκανε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη, χτίζοντας μαξιλάρι πάνω από τις 900 μονάδες και σκαρφαλώνοντας προς τις 910 μονάδες.

Ευρύτερα ώθηση στο ΧΑ έδωσε και η πορεία της αμερικανικής αγοράς. Συγκεκριμένα, με τον S&P 500 να διασπά το όριο των 4.000 μονάδων (είχε αναλυθεί στο κείμενο «Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση για τον S&P 500 και το δολάριο - Τα όρια των αγοραστών και ο φόβος για την επόμενη ημέρα») και το ΧΑ να υπερβαίνει των 900 μονάδων, οι αγοραστές βρίσκουν πατήματα προς ώρας για να συνεχίσουν προς τις 910 μονάδες.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο τα βλέμματα των ξένων οίκων στρέφονται προς την πορεία των εκλογών. Έτσι, επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές αναμένει η JP Morgan στο βασικό της σενάριο, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα πιθανότατα μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Η προσδοκία του οίκου είναι ότι η εν ενεργεία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις εκλογές και ενδεχομένως θα σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, βλέπει κινδύνους ότι ο σχηματισμός του πλειοψηφικού συνασπισμού θα μπορούσε να διαρκέσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος ή η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χρειαστεί να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, σύμφωνα με τη JP Morgan.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς στενότερα από την Ιταλία έως το τέλος του 2023 και αναμένει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα δεχτούν πίεση μετά τις εκλογές γύρω στα μέσα του 2023, κάτι που κατά την άποψή της θα αποτελούσε μια ελκυστική ευκαιρία να εισέλθει σε «OW» σύσταση δεδομένου του βασικού σεναρίου ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από την τρέχουσα πορεία πολιτικής.

Από την άλλη, ένα «δώρο» ελάφρυνσης του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ, εύσημα για επαρκή πρόοδο, αλλά και συστάσεις για στόχευση μέτρων στήριξης και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε συγκεκριμένα πεδία περιλαμβάνει το πόρισμα των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) για την Μεταπρογραμματική Εποπτεία της Ελλάδος. Αποδίδονται εύσημα για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο αναμένεται στις αρχές του 2023 το επόμενο πακέτο δόσων 3,57 δισ. ευρώ. Επίσης εκτιμάται πως είναι καλυμμένη ενεργειακά η Ελλάδα με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες.

Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, αύξηση των εσόδων και σημαντική αύξηση των κερδών ανακοίνωσε για το 9μηνο ο ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) εννεαμήνου 2022 διαμορφώθηκαν στα €1.398,1 εκατ. έναντι €1.040,3 εκ. το εννεάμηνο 2021, αυξημένα κατά 34,4% ως αποτέλεσμα της πλήρους λειτουργίας των καταστημάτων μας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και της ανθεκτικής ζήτησης σε μία περίοδο περιορισμένης καταναλωτικής δαπάνης. Στο γ’ τρίμηνο 2022 τα GGR ανήλθαν σε €498,8εκ., υψηλότερα κατά 6,1% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την αύξηση των retail δραστηριοτήτων ως αποτέλεσμα της σταδιακής επιστροφής των περιστασιακών πελατών μας στα καταστήματα, καθώς και την ισχυρή δυναμική του online.

Από την άλλη, σχολιάζοντας την εξέλιξη της κερδοφορίας η ΔΕΗ σημειώνει την «ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία για το εννεάμηνο 2022, παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο». Όπως αναφέρει η Επιχείρηση σε σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε €644,2 εκατ. αυξημένα κατά €17,7 εκατ. (2,8%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Έτσι, την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 906,40 μονάδες, με τον τζίρο στα 66,69 εκατ. ευρώ και με τις τράπεζες σε θέση οδηγού. O FTSE 25 σημείωσε κέρδη 0,69% στις 2.202,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,25% στις 649,86 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο +2,86% και στα 1,013 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 2,81% και στα 3,84 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη, Eurobank (-0,65%) και Πειραιώς (-0,21%) υποχώρησαν.

Η μετοχή της Viohalco συνέχισε απτόητη το ράλι κλείνοντας στο 3,67% και στα 4,10 ευρώ. Ακολούθησε η μετοχή της ΕΕΕ στο 1,86% και στα 23,58 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,64% και σε νέα υψηλά στα 19,87 ευρώ.

Ήπια κέρδη επίσης κατέγραψαν η Jumbo, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος (νέα υψηλά στα 17,29 ευρώ), αλλά και τα ΕΛΠΕ (1,62%) και η Quest (2,21%).

Απώλειες μεν για τη ΔΕΗ (-1,18%) αλλά χαμηλότερα με κάλυψη της προσφοράς στα 6,285 ευρώ. Πτωτικά Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνουν» την επιμήκυνση της σεζόν οι αυξημένες πτήσεις για την Ελλάδα

«Μπόνους» 6 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος και στοχευμένα μέτρα στήριξης - Τα 2 σενάρια για πλεονάσματα 1,4% και 3,1%

Goldman Sachs: Ο «χαμένος παράδεισος» της Wall Street και ο κίνδυνος μιας βίαιης διόρθωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider